Volledig scherm
PREMIUM
Angela Knook (l) en Eveliene Jansen van Staatsbosbeheer aan de oevers van de Amer, met op de achtergrond de toeristische rondvaartboten en de Biesbosch. © Pix4Profs-Ron Magielse

Druk van toerisme op de Biesbosch neemt toe

Volle hotels, bloeiende horeca- en bootverhuurzaken. De Biesboschregio ontvangt naar schatting anderhalf miljoen bezoekers per jaar. Kan de natuur al dat toerisme aan?

Een koekenpan, een koelkast en gescheurde afvalzakken. Dit door Staatsbosbeheer vastgelegde beeld van een strandje in de Biesbosch na een zomerdag zorgde voor verontwaardiging op sociale media. ,,Je komt van alles tegen als je door de Biesbosch loopt", vertellen boswachters Eveliene Jansen en Angela Knook van Staatsbosbeheer. Samen met vijftien andere collega's werken ze in het natuurpark dat 6000 hectare beslaat.

  1. Cultuur en onderwijs kun je niet persen in marktconforme systemen
    PREMIUM
    COLUMN

    Cultuur en onderwijs kun je niet persen in marktcon­for­me systemen

    Meteen na mijn laatste column kreeg ik een appje dat er sinds kort een subsidioloog werkzaam is op het stadhuis. Nou nou, dat heeft de gemeente dan wel heel goed geheim gehouden! Enfin, we wachten de klinkende munten af. Over geld gesproken: er zijn nog andere bronnen van inkomsten. Zoals toeristenbelasting. Of wat te denken van een fikse schadeclaim bij de bouwers van de niet bestaande stationstunnel. Kassa!