Iedereen moet de handen kunnen blijven wassen, vindt drinkwaterbedrijf Oasen.
Volledig scherm
Iedereen moet de handen kunnen blijven wassen, vindt drinkwaterbedrijf Oasen. © ANP XTRA

Drinkwaterbedrijf sluit wanbetalers niet meer af, omdat iedereen handen moet kunnen wassen

Iedereen moet de handen goed kunnen blijven wassen. Daarom sluit Oasen tijdelijk geen wanbetalers meer af van kraanwater. Dat schrijft het drinkwaterbedrijf in een mail aan de gemeenten in deze regio. 

Mensen afsluiten van drinkwater als zij hun rekening niet betalen, is al een 'uiterste middel’, legt Oasen uit. Vanwege het coronavirus is besloten dat even helemaal niet meer te doen. Wie afgesloten was, krijgt weer toegang tot kraanwater. ,,Hierdoor kunnen ook deze klanten maximale hygiënische maatregelen nemen’’, aldus het bedrijf dat zegt ‘al het mogelijke te doen om verspreiding van het coronavirus te beperken’. 

Daarom heeft Oasen ook besloten om een deel van het geplande onderhoud stop te zetten. ,,Met het oog op hygiëne en volksgezondheid vinden wij het onverantwoord om in deze onrustige tijd een deel van onze werkzaamheden door te laten gaan.’’  Werk aan waterleidingen staat daarom stil, daarvoor moet namelijk het water tijdelijk worden afgesloten en zouden mensen hun handen even niet meer kunnen wassen. Noodzakelijke werkzaamheden, zoals reparaties aan een breuk in de waterleiding, gaan wel door.

Kraanwater is veilig

Oasen heeft ook zelf voorzorgsmaatregelen genomen om het personeel te beschermen. Zo wordt het aantal 'contactmomenten’ beperkt, omdat een groot deel van de mensen thuis werkt. Er zijn extra maatregelen voor personeel dat een ‘kritische functie’ heeft om de watervoorziening in stand te houden. 

Onlangs werd het coronavirus door het RIVM aangetroffen in rioolwater. Sommige patiënten hebben het virus in de ontlasting, het komt op die manier via de toiletten in het riool. De Unie van Waterschappen benadrukte al dat drinkwater veilig is, omdat het water eerst uitvoerig wordt gezuiverd, voor het thuis uit de kraan komt. Drinkwaterbedrijf Oasen herhaalt dat nog eens. ,,Het drinkwater is zeer goed beschermd tegen alle virussen. De kans dat het drinkwater besmet raakt is nihil.’’