Volledig scherm
Taalbingo in de Bibliotheek Aan Zet in Gorinchem. © Cor de Kock

‘Door het taalcafé in Gorinchem voel ik me welkom in Nederland’

De Nederlandse taal onder de knie krijgen, kan best op een leuke manier. Bij de Gorcumse bibliotheek was maandag - speciaal voor de week van de Alfabetisering - een taalbingo. 

,,Aan de rand van het bos woonde eens een houthakker en zijn vrouw. Zij hadden twéé kinderen.’’ Bij het noemen van dat cijfer, kijken de deelnemers van de taalbingo naar hun formulier. Een enkeling kan de ‘twee’ doorstrepen.

Vrijwilliger Miel Migchelsen leest Hans en Grietje voor, maar dan met allerlei cijfers toegevoegd. Hij doet dit voor een speciale editie van het taalcafé: een taalbingo. Die wordt gehouden vanwege de Week van de Alfabetisering, die maandag van start ging.

Welkom

De deelnemers zijn enthousiast. ,,Door dit taalcafé voel ik me welkom in Nederland en heb ik vrienden gevonden”, zegt Reina Lestari. Volgens Bunyamin is het niet alleen leuk. ,,Het helpt echt met het leren van de taal.”

Vrijwilliger Migchelsen vervolgt: ,,Hans stopte zijn broekzakken vol met zo’n 64 steentjes, of waren het er maar 60 of 61.” Het taalcafé bestaat meestal uit een thema, legt zijn collega Truus van Steenis uit. ,,Vorige week hebben we het bijvoorbeeld over wonen gehad.’’ De deelnemers hoeven niet alleen maar woorden te leren. ,,We oefenen ook met uitspraak en zinsopbouw en af en toe behandelen we wat regels.’’

Belangrijk

Vrijwilliger Kaan Bulakeri weet maar al te goed hoe waardevol het taalcafé kan zijn. ,,Ik kwam acht jaar geleden voor mijn studie naar Nederland. Ik heb toen best snel de taal geleerd en ik hoop de mensen die hier komen te kunnen inspireren. Het is belangrijk voor je werk en om vrienden te maken, maar ook als je bijvoorbeeld naar de dokter moet.’’ 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!