Medewerkers van Avri legen een container.
Volledig scherm
Medewerkers van Avri legen een container. © Avri

Dit is waarom inwoners van West Betuwe meer gaan betalen voor hun afval, of ze het nu scheiden of niet

Inwoners van West Betuwe gaan fors meer betalen voor hun afval, of ze nu goed scheiden of niet. Hoe kan dat? Vijf vragen over afval.

Vorig jaar werd afval aanbieden ook al duurder. Nu weer?

De tarieven van afvalverwerkingsbedrijf Avri stijgen sinds 2016. Waar een huishouden in 2015 gemiddeld nog 190 euro betaalde, komt dat bedrag volgend jaar op 253 euro. Een een terugblik leert dat we tien jaar geleden nóg duurder uit waren: een gemiddeld huishouden betaalde toen 280 euro.

Moeten de inwoners dan opdraaien voor de hogere Avri-tarieven?

Ja. Zonder winst of verlies te maken, moet Avri in acht gemeenten vuil inzamelen om het vervolgens te laten verwerken of verbranden. Alle kosten die daarmee gemoeid zijn moet Avri dekken met twee inkomstenbronnen: de verkoop van grondstoffen en de afvalstoffenheffing. Grondstoffen als papier en textiel stonden voorheen garant voor goede inkomsten, maar leveren nu erg weinig op. Omdat tegelijkertijd de kosten wel stijgen, blijft er maar één mogelijkheid over om op de jaarrekening op nul uit te komen: de afvalstoffenheffing verhogen.

De afvalinzamelaar zei toch altijd dat 'goed scheiden loont'?

Klopt. Een ongelukkige slogan als je ziet dat inwoners goed scheiden, maar toch meer gaan betalen. In feite komt het er op neer dat goed scheidingsgedrag er nu voor zorgt dat de afvalstoffenheffing minder hard stijgt.

En als we stoppen met dat scheiden en alles gaan verbranden?

Dan schiet de rekening voor het afval voor de inwoners nog veel verder omhoog. Want alles wat in de verbrandingsoven belandt, kost flink geld. Dat blijkt ook wel uit een doorberekening van het oude systeem, van voor de ondergrondse containers kwamen. Daarbij werden nog meer kilo's restafval aangeboden. Als Avri dat systeem had gehandhaafd, dan was de rekening voor de inwoners volgend jaar nog eens 16 euro duurder uitgevallen.

Kan er dan niets gedaan worden om de kosten te drukken?

Daar denkt de afvalinzamelaar momenteel over na. Het bedrijf wil manieren verzinnen om minder afhankelijk te zijn van de wereldwijde grondstoffenmarkt en van de actuele prijzen die daar worden geboden. Een idee is bijvoorbeeld om oud papier langer op te slaan en pas in te leveren op momenten dat de marktprijs wat gunstiger is.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit West Betuwe en omstreken? Schrijf je hier in!