Volledig scherm
Het wapen van Altena © Gemeente Altena

Dit is het nieuwe wapen van de gemeente Altena

De nieuwe gemeente Altena, die op 1 januari ontstond uit een fusie tussen Woudrichem, Werkendam en Aalburg, krijgt binnenkort haar eigen wapen.

In het gemeentewapen zijn twee belangrijke elementen terug te vinden uit de vroegere gemeenten. Zo hebben de zalmen uit het wapen van Woudrichem een plekje gekregen. Ook het karrewiel uit het wapen van Aalburg is te zien in het nieuwe wapen, dat is ontworpen door de Hoge Raad van Adel. 

Er waren twee ontwerpen, een speciale commissie met vertegenwoordigers van Erfgoed Altena, de streekarchivaris en een betrokken inwoner met belangstelling voor heraldiek heeft deze variant (foto) gekozen. Het college van burgemeester en wethouders in Altena heeft ermee ingestemd en aan de Koning verzocht dit wapen te verlenen. Die procedure loopt nog.

Nieuw ambtsketen

Altena heeft ook een nieuwe ambtsketen nodig. Op de penning prijkt aan de ene kant het rijkswapen, op de andere kant komt het wapen van Altena te staan. Als de burgemeester uit hoofde van de koning een handeling verricht, bijvoorbeeld bij het uitreiken van koninklijke onderscheidingen, wordt de keten met het rijkswapen zichtbaar gedragen.

Op andere momenten, bijvoorbeeld bij raadsvergaderingen, prijkt het gemeentewapen. De gemeente benadert vijf lokale kunstenaars om een ontwerp te maken voor de ambtsketen, die wordt vervaardigd uit omgesmolten zilver dat kan worden ingeleverd door inwoners van Altena. Zo kunnen lepeltjes en munten in april worden afgegeven in het gemeentehuis in Almkerk.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Altena en omstreken? Schrijf je hier in!