Dijkwachters op de uitkijk voor bevers die bij hoogwater holen in de dijk graven
Nu het water van de Waal en de Maas tegen de dijken staat, bestaat de kans dat bevers er holen gaan graven. Dijkwachters van waterschap Rivierenland houden dat scherp in de gaten, omdat al dat gegraaf de dijk kan verzwakken. Dat gebeurt in de avonduren.
Dat bevers tijdens hoogwater hun kans schoon zien om de dijk hun thuis te maken, weet het waterschap inmiddels uit ervaring. Want in februari van dit jaar toen het ook hoogwater was, groeven bevers op acht plekken langs de Waal holen in de dijk. Aan de kant van de rivier, maar ook binnendijks. De diepste holen gingen ruim vijf meter de dijk in en werden aangetroffen langs de Waal bij het Gelderse Oosterhout en Lent.
Met behulp van graafmachines moest de schade worden hersteld. Dijkvlakken met beverholen werden uitgegraven. Daarna werd de grond weer aangebracht, al dan niet in combinatie met preventieve maatregelen. Zo werden op sommige locaties steen of gaas mee ingegraven waarop bevers stuiten als zij in de dijk gaan graven.
De beverpatrouille van het waterschap gaat in de avonduren op pad. Als ze bevers langs de dijken spotten die mogelijk graven, wordt overdag gekeken of er inderdaad holen zijn. Deze worden dan zo snel mogelijk gedicht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoogwater in Altena: waterschap zet zondag dijkbewakers in
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUM
Gigantische hoeveelheid water komt richting West-Brabant: ’Alle vertrouwen dat de dijk het houdt’
BREDA - Een gigantische hoeveelheid water stroomt van het rampgebied in Limburg via de Maas naar open zee en passeert daarbij West-Brabant. Moet deze streek zich zorgen maken? ’We zijn alert, maar onze situatie is niet te vergelijken met Zuid-Limburg. De dijk staat er en ik heb er alle vertrouwen in dat ie het houdt’, zegt Thijn Schellekens. -
PREMIUMmet inbraakcijfers
Een jaar lang geen inbraken: wat is het geheim van Gendt? ‘Dit is geen toevalstreffer’
GENDT - Een jaar lang bleef Gendt in 2022 gevrijwaard van woninginbraken. Bijzonder voor een dorp met zevenduizend inwoners. En toch verbaast het de wijkagenten Marco Willemsen en Frans Nijholt niet. -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?
-
De Graafschap verhuurt Jesse Schuurman aan Roda JC
-
-
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
Gorinchem herdenkt niet alleen de Joodse, maar álle slachtoffers van de Holocaust
Bij het Joods monument aan het Melkpad vond zondagmiddag een herdenking voor de slachtoffers van de Holocaust plaats. Er was een toespraak van onder andere burgemeester Reinie Melissant, maar ook was er de gelegenheid bloemen te leggen.