De allereerste in Nederland geboren visarend in volle vlucht, gefotografeerd door boswachter Thomas van der Es in 2016.
Volledig scherm
PREMIUM
De allereerste in Nederland geboren visarend in volle vlucht, gefotografeerd door boswachter Thomas van der Es in 2016. © Thomas van der Es

Derde visarendpaar vindt plekje in Biesbosch, zij is Duits en hij komt uit Engeland

Niet één, niet twee, maar drie paar visarenden broeden inmiddels in de Biesbosch. Nergens anders in ons land zitten deze roofvogels op een nest. De nieuwkomers in de Sliedrechtse Biesbosch lijken kuikens te hebben. Net als de twee andere paartjes in de Noordwaard bij Werkendam. 

 1. Spannende tijden in de Biesbosch, voor de boswachters én de zee- en visarenden
  PREMIUM

  Spannende tijden in de Biesbosch, voor de boswach­ters én de zee- en visarenden

  Boswachter Thomas van der Es en zijn collega’s van Staatsbosbeheer trekken deze dagen alleen de Biesbosch in. De vrijwilligers die hen helpen, zitten door de coronamaatregelen noodgedwongen thuis. Dus missen de boswachters heel wat ogen die meekijken hoe het de bewoners van de Biesbosch vergaat. Maar de iconische zeearenden en visarenden verstoppen zich gelukkig niet: het is wachten op kuikens met klauwen.
 2. Stijgende energierekening zorgt voor stormloop op hout en isolatiemateriaal: ‘Een compleet gekkenhuis’
  PREMIUM

  Stijgende energiere­ke­ning zorgt voor stormloop op hout en isolatiema­te­ri­aal: ‘Een compleet gekkenhuis’

  Even was Schoonrewoerd, het kleine plaatsje ten noorden van Leerdam, het epicentrum van de landelijke houttoevoer. Uit alle hoeken van het land zag Wim Oskam, eigenaar van een handelsbedrijf in onder andere gebruikte damwandmaterialen en meerpalen, de afgelopen weken het bezoek toestromen. Uit Friesland, Groningen en Limburg kwamen de auto’s met aanhangers aangereden. Allen hadden één doel: brandhout inslaan.