Volledig scherm
© Cor de Kock

De Wassende Maan in Werkendam krijgt een flinke onderhoudsbeurt van nieuwe ‘eigenaar’

Kunstwerk De Wassende Maan langs de Bandijk in Werkendam is bijna verzwolgen door de natuur. Maar dankzij de adoptie door het Rosmalens bedrijf Voets Gewapende Grondconstructies blijft het werk van beeldend kunstenaar Paul de Kort behouden. Staatsbosbeheer bood het ter adoptie aan.

,,Het zou jammer zijn als dit kunstwerk verdwijnt. De aanleg alleen al is een knap staaltje vakmanschap'', zegt directeur Ron Voets. Hij is met zijn bedrijf betrokken bij de aanleg van grondkerende constructies. Bij de afwerking ervan maakt zijn bedrijf onder meer gebruik van bioblocks. Deze zijn gemaakt van biomassa, die vrijkomt bij het onderhoud in het nationaal park Weerribben-Wieden. Dit gebied is in beheer bij onder andere Staatsbosbeheer.

Met alleen wat maaiwerk is het natuurkunstwerk De Wassende Maan langs de Werkendamse Bandijk niet gered. ,,Het vraagt om een flinke onderhoudsbeurt. Maar dan is het een kwestie van regelmatig maaien’', zegt directeur Ron Voets.

Zijn bedrijf, Voets Gewapende Grondconstructies, adopteert als eerste een landschapskunstwerk van Staatsbosbeheer. De natuurbeheer- en ontwikkelorganisatie meldt dat wapenfeit in het eigen magazine. Het Buitenfonds, een onafhankelijke stichting die zich inzet voor groene wensen in Staatsbosbeheergebieden, bood het kunstwerk ter adoptie aan.

Onderhoudskosten

De reden: de onderhoudskosten van het werk van kunstenaar Paul de Kort zijn te hoog voor Staatsbosbeheer. Het Buitenfonds heeft ook kleine adoptieprojecten voor particulieren, maar zoekt vooral de samenwerking met het bedrijfsleven. ,,Op deze manier dragen we als bedrijf ons steentje bij aan de natuur’', zegt Voets.

De Wassende Maan werd ruim tien jaar geleden onder toeziend oog van De Kort aangelegd. Het kunstwerk is verbonden aan het project Ruimte voor de Rivier. Het labyrint van watergeulen en dijkjes staat symbool voor de veranderde kijk van de mens op de rivier. Eeuwenlang werd geprobeerd het water te beteugelen door dijken te bouwen. Die bleken niet altijd bestand tegen hoog water. Uiteindelijk kreeg de rivier weer de ruimte, onder meer door ontpoldering van de Noordwaard.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Werkendam en omstreken? Schrijf je hier in!