Volledig scherm
Het Waterpoortfestival, dit weekeinde. © Eline Lohman

‘De opzet is om de Gorcumse festivals door te laten gaan’

Festivals als het Hippiefestival en het Waterpoortfestival kosten organisatoren veel tijd en energie. Maar volgend jaar zijn ze er gewoon weer, als het aan Willem Hak van Stichting Metec ligt.

Izak Wijnja (48) uit Hardinxveld-Giessendam staat zaterdagmiddag op het Waterfestival. Met een biertje in de hand luistert hij naar Sunset Yellow. ,,Dit soort festivals moet absoluut blijven. Er is niet zoveel op muziekgebied in de regio, dus ik vind het belangrijk dat het Hippiefestival - waar ik vorige week was - en het Waterpoortfestival blijven.”

Wie een festival organiseert, moet aan steeds meer eisen voldoen. ,,Als organisatie zijn wij blij met de bemoedigende en positieve woorden die de burgemeester uitsprak bij het Hippiefestival, namelijk dat er wat haar betreft volgend jaar weer een Hippiefestival komt. Persoonlijk vertelde zij dit ons later ook nog.”

Meer beperkingen

Toch spant het erom, volgens hem: ,,Wij moeten afwachten wat het definitieve evenementenbeleid wordt. Nog meer beperkingen brengen kosten met zich mee. Werken vanuit een stichting wordt bijna onmogelijk zonder hulp van de gemeente. Die financiële haalbaarheid en het definitieve evenementenbeleid zijn voor ons heel belangrijke factoren.”

Hak blijft positief. ,,Onze opzet is om de festivals gewoon door te laten gaan. Het zijn namelijk prachtfestivals, die ontstaan zijn vanuit een behoefte in Gorinchem. Muzikanten gunnen we een podium op het Waterpoortfestival en het idee van samenzijn en verbroedering is het mooie van het Hippiefestival. Het zijn onze Gorcumse kindjes.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!