Eva van Sichem en Marko Oudenaarden op het Nieuwe Merwedepad terwijl het rivierwater de Noordwaard instroomt.
Volledig scherm
PREMIUM
Eva van Sichem en Marko Oudenaarden op het Nieuwe Merwedepad terwijl het rivierwater de Noordwaard instroomt. © Cor de Kock

De Noordwaard stroomt vol maar Marko en Eva blijven gewoon thuis

Water, water en nog eens water. De Noordwaard bij Werkendam staat grotendeels blank. Voor het eerst kwam het water vanuit de Biesbosch én vanuit rivier de Nieuwe Merwede het gebied in gestroomd. Met flinke kracht. 

Het is druk op het Nieuwe Merwedepad langs de Bandijk. Het fiets- en wandelpad markeert de drempel die de grens vormt tussen de Nieuwe Merwede en de Noordwaard. Bij hoogwater is dit hèt punt van waaruit de rivier gecontroleerd zijn weg zoekt door de voormalige polder. Tientallen ogen zien hoe het rivierwater zijn weg zoekt. Eerst aarzelend, maar al snel komt het op snelheid en verdwijnt het pad langzaam onder water. Voor het eerst in vijf jaar, toen de Noordwaard werd ontpolderd om de Merwede meer ruimte te geven.

  1. Die ‘dommenee’ van de Bethelkerk in Werkendam moet worden aangepakt
    PREMIUM
    COLUMN

    Die ‘dommenee’ van de Bethelkerk in Werkendam moet worden aangepakt

    Terecht stelt de overheid strenge straffen in het vooruitzicht voor diegenen die de anti-coronaregels aan hun laars lappen. Ook op het verspreiden van nepnieuws zijn zware sancties beloofd. Maar waarom heeft nog niemand die ‘dommenee’ van de Bethelkerk in Werkendam aangepakt? ‘Lieve kinderen uit de Bethelkerk’, zo begint hij een brief aan zijn kudde gelovigen. Wat leuk, een dominee die zich rechtstreeks richt tot de jeugd!