Damen Shipyards Group is op vrijwel alle werven nog aan het werk.
Volledig scherm
Damen Shipyards Group is op vrijwel alle werven nog aan het werk. © Cor de Kock

Damen Shipyards werkt op alle werven nog door, alleen reparaties in Frankrijk liggen stil

Het werk op de werven van Damen Shipyards Group gaat ondanks de coronacrisis  door. ,,Alleen onze twee Franse reparatiewerven zijn, op initiatief van de overheid, grotendeels afgeschaald’’, zegt woordvoerder Rick van de Weg. In China wordt weer gewerkt.

De Gorcumse scheepsbouwer kreeg in januari in China voor het eerst te maken met strenge maatregelen die verspreiding van het besmettelijke coronavirus moesten voorkomen. Damen Yichang Shipyard, een van de drie Chinese werven, ligt in Hubei. Dat is dezelfde provincie als waar miljoenenstad Wuhan ligt; de stad die als eerste getroffen werd door de uitbraak van het virus.

Medewerkers

Damen haalde zes medewerkers terug uit het land. Het werk op de werven en het handelskantoor kwam volledig stil te liggen. Dat was al het geval omdat de virusuitbraak in de periode van het Chinese Nieuwjaar plaatsvond, een tijd dat veel mensen vakantie hebben. Sinds begin deze maand draaien alle locaties vrijwel weer normaal

,,Eigenlijk draait alles wel door, met uitzondering dus van de reparatiewerven in Frankrijk. Op alle locaties hebben we veel maatregelen getroffen, gericht op de gezondheid van onze medewerkers. Die staat bovenaan!’’, zegt Van de Weg.

Ploegen

Daarbij moet volgens hem worden gedacht aan zoveel mogelijk thuis werken. ,,Voor wie dat niet gaat, hebben we uitgebreide maatregelen om contact zo veel mogelijk te vermijden. Zo werken we in ploegen op verschillende tijden om mensen te verspreiden over de locaties. We stellen alles in het werk om de orders op tijd uit te leveren. Aan materiaal is vooralsnog geen gebrek.’’

De verkoop van schepen gebeurt grotendeels vanuit huis. Ook ontwerpers zitten thuis. ,,Behalve degenen die werken met hele zware designprogramma’s die niet op een laptop kunnen draaien. Zij werken op kantoor in gescheiden ruimten. We hebben door alle thuiswerkers meer dan voldoende ruimte om veilige werkplekken te creëren’’, aldus Van de Weg.