Volledig scherm
Het reinigingssysteem kwam in Spanje op een vrachtwagen langszij bij het schip. © Damen Shipyards Group/ Tarek Halabi Alonso

Damen houdt laatste test met mobiel reinigingssysteem voor ballastwater

Damen Green Solutions heeft in het Spaanse Gijon een laatste test gedaan met het mobiel reinigingssysteem voor ballastwater. Dit water zorgt ervoor dat schepen stabiel liggen en wordt ingenomen bij aanvang van een zeereis om bij aankomst weer te worden geloosd.

Het bedrijf maakt onderdeel uit van de Damen Shipyards Group in Gorinchem. Het is al ruim twee jaar bezig met de ontwikkeling van het nieuwste systeem dat het ballastwater schoonmaakt.

Lokaal leven

Sinds begin deze maand mag het water niet zo maar worden geloosd. Dat gebeurde voorheen wel, waardoor micro-organisme in water belandde waarin ze eigenlijk niet thuishoorde. De beestjes bleven tijdens hun zeereis in leven en verdrongen in de haven lokaal leven.

De test in Spanje was het schoonmaken van het ballastwater uit een ouder schip. Met filters en ultraviolette straling werden de micro-organisme gedood. Het water werd vervolgens in de haven geloosd. Het is volgend Damen Green Solutions, die de test een succes noemt, echter ook mogelijk voor schippers om met schoon water in hun ballasttanks de zee op te gaan.

Zeecontainer

Het systeem, dat de naam InvaSave 300 heeft gekregen, past in een zeecontainer. Die past op zijn beurt weer op een trailer van een vrachtwagen of een werkschip. Dat kan langszij komen, zodat het ballastwater uit het zeeschip kan worden gepompt. Er zijn ook havens waar het systeem een vaste plek op de kade heeft gekregen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!