Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Celstraffen vanwege inbraak in woning Hardinxveld-Giessendam

Twee mannen uit Ridderkerk zijn dinsdagmorgen door de Dordtse rechtbank veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden vanwege een inbraak in Hardinxveld-Giessendam. Omdat de twee langer in voorarrest zaten, werd de voorlopige hechtenis direct opgeheven en kwamen ze vrij.

De inbraak vond op 12 april van dit jaar plaats in een woning aan de Binnendams. Getuigen zagen rond 21.15 uur een auto, die geen licht voerde, de straat in rijden. Daarna zou er een drietal zijn uitgestapt en via de regenpijp naar boven zou zijn geklauterd, waarna ze met een breekijzer een raam zouden hebben geforceerd.

Uit de woning werden vervolgens drie horloges, een portemonnee en een bankpas gestolen. Daarna ging het trio er weer in hetzelfde voertuig vandoor. Omdat een van de getuigen het kenteken had genoteerd, kon de auto later die avond in Ridderkerk worden getraceerd en de mannen worden aangehouden. De buit werd echter niet gevonden.

Bivakmuts

Volgens de 18-jarige Younes S. zelf was zijn aandeel niet groot. Hij vertelde tijdens de zitting dat hij slechts op de uitkijk had gestaan. Wel bekende hij een bivakmuts te hebben gedragen om herkenning op eventuele camerabeelden te voorkomen.

Jon D. (19) vertelde dat hij slechts chauffeur was geweest en van tevoren was gevraagd om voor 20 euro een groepje naar Hardinxveld-Giessendam te brengen en daarna weer naar huis. Wat er in de tussentijd zou zijn gebeurd, vertelde hij niet te hebben geweten. Toch werden in zijn auto een aantal jassen en bivakmutsen gevonden. Beiden wilden niets vertellen over eventuele anderen die bij de inbraak betrokken zouden zijn geweest.

Impact

De officier van justitie geloofde de verhalen van de verdachten niet. Volgens haar hadden de mannen wel degelijk een aandeel in de inbraak, die bij de bewoners nog altijd zorgt voor angst. ,,Ze durven niet meer weg te gaan en ook niet meer alleen thuis te blijven. De impact is groot.’’ Ze eiste voor de jongst verdachte 6 maanden jeugddetentie, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. De ander hoorde 5 maanden onvoorwaardelijk tegen zich eisen.

Quote

Het enige bewijs is dat mijn cliënt met zijn auto een groepje van A naar B heeft bracht.

Advocaat verdachte

D.’s advocaat vroeg vrijspraak voor zijn cliënt. ,,De officier zegt dat ze zijn verhaal niet gelooft, maar het enige dat bewezen kan worden is dat mijn cliënt een auto bestuurde en daarin een groepje van A naar B bracht.’’ S.’s advocaat vond dat voor zijn cliënt hooguit medeplichtigheid kon worden bewezen.

De rechtbank oordeelde dat wel was bewezen dat de twee een flink aandeel in de inbraak hadden gehad en dat er sprake was van een bewuste en nauwe samenwerking. Omdat hun voorarrest langer duurde dan de uiteindelijk opgelegde straf, kwamen ze direct vrij.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hardinxveld-Giessendam en omstreken? Schrijf je hier in!