Natuurgebied de Biesbosch ligt bezaaid met zwerfvuil.
Volledig scherm
Natuurgebied de Biesbosch ligt bezaaid met zwerfvuil. © Cor de Kock

Biesbosch bezaaid met plastic: honderden vrijwilligers gaan berg te lijf

De met plastic bezaaide Biesbosch is als het aan honderden vrijwilligers ligt in sneltreinvaart weer schoon. Honderden vrijwilligers meldden zich afgelopen dagen bij Staatsbosbeheer om mee te doen met de opruimacties. 

Boswachter Thomas van der Es sloeg eerder in deze krant alarm: het natuurgebied lag na het hoge water vol met (plastic) afval dat de rivieren hadden meegevoerd over het land. Hij vreesde dat dit catastrofale gevolgen kon hebben voor het ecosysteem. ,,Vogels kunnen er een nestje van bouwen of het per ongeluk aan hun jongen gaan voeren. Vissen kunnen er stukjes van binnen krijgen. Met alle kwalijke gevolgen van dien.’’ 

Staatsbosbeheer kondigde gisteren aan om opruimacties te organiseren. Honderden vrijwilligers meldden zich direct aan. De acties voor komende weken bieden plek aan maximaal 250 opruimers. Zij gaan komende weekenden vanuit onder meer Werkendam en Drimmelen de Biesbosch in om het afval op te ruimen. Er komt ook nog een actie vanuit Dordrecht, meldt Van der Es. Daarvoor kunnen vrijwilligers zich binnenkort aanmelden.