Volledig scherm
De predikanten en ouderlingen van dienst van de Bethelkerk en Koningskerk in Langerak schudden elkaar de hand bij aanvang van de dankdienst. © Samenwerking GKv Langerak - NGK Langerak

Bethelkerk en Koningskerk in Langerak zoeken weer toenadering tot elkaar na breuk in de jaren zestig

De Bethelkerk en Koningskerk in Langerak gaan vanaf januari 2020 samen verder. De éénwording van respectievelijk de Nederlands Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt volgt ruim vijftig jaar na een pijnlijke breuk. 

Beide kerken tekenden onlangs een samenwerkingsovereenkomst die ertoe moet leiden dat per 2020 één Gereformeerde kerk Langerak ontstaat. ,,Ruim vijftig jaar geleden viel de kerk in twee gemeenten uiteen. De breuk ontstond uit een meningsverschil die verdeling veroorzaakte in Nederlandse kerken’’, schrijven de kerken in een gezamenlijke verklaring. 

In de jaren zestig ontstond landelijk een breuk binnen de Gereformeerde kerk. Na jarenlange conflicten over uiteenlopende kwesties, viel de kerk uiteen in de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. 

Onenigheid

,,De onenigheid overviel de gemeente in Langerak’’, schrijven de kerken daar. ,,Aan de andere kant erkennen de gemeenten ook hun aandeel in de breuk.’’ In het hele land zoeken de kerken weer toenadering tot elkaar en in Langerak resulteert dat nu in een éénwording. 

De komende maanden gaan de kerkraden en de gemeenteleden aan de slag om ervoor te zorgen dat de kerken per 2020 als één verder kunnen. Beide predikanten blijven verbonden aan de samenwerkingsgemeente. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Langerak en omstreken? Schrijf je hier in!