Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Marlies Wessels

Beroepsvisser betrapt bij illegale snoekvangst in de Biesbosch

Een beroepsvisser uit Hardinxveld-Giessendam is betrapt met illegale vangst in de Biesbosch. Tegen de regels had hij levende snoeken en baarzen aan boord. Het is de tweede keer dat hij is betrapt.

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zagen de visser op vrijdag 21 februari vis vangen met een ‘zegen’, een net dat over de bodem wordt gesleept om vissen in te sluiten. De snoeken en baarzen die hij ving als bijvangst had de visser overboord moeten zetten, maar dat had hij niet gedaan.

De inspecteurs vonden 20 kilo aan levende baarzen en 330 kilo aan levende snoeken. Levende vis, pootvis, wordt veelal verkocht aan waterbeheerders die de vissen uitzetten om de visstand in natuurgebieden te beschermen, aldus de NVWA. Juist om diezelfde visstand te beschermen is het verboden om ze te vangen in de Biesbosch.

De visser, die wel op andere soorten als snoekbaarzen en brasem mag vissen, had de bijvangst moeten uitzetten. De vissen zijn door de toezichthouders terug gezet, tegen de visser is proces-verbaal opgemaakt. In april 2018 is hij ook al eens betrapt op illegaal vissen in water van Staatsbosbeheer.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hardinxveld-Giessendam en omstreken? Schrijf je hier in!