Ondergrondse containers van Waardlanden (archiefbeeld). Iedereen kan ze openmaken. Ook mensen die in hun eigen gemeente moeten betalen voor het wegbrengen van hun huisvuil.
Volledig scherm
PREMIUM
Ondergrondse containers van Waardlanden (archiefbeeld). Iedereen kan ze openmaken. Ook mensen die in hun eigen gemeente moeten betalen voor het wegbrengen van hun huisvuil. © Cor de Kock

Bedankt, buren! Dit is hoeveel huisvuil uit ‘goed scheidende’ buurgemeenten voor jouw rekening komt

Een auto stopt bij de wijkcontainer. De kofferbak gaat open. Vijf vuilniszakken komen eruit, worden in de container gegooid en de auto rijdt weer weg. Herkenbaar? Wie in Gorinchem, Vijfheerenlanden, Hardinxveld-Giessendam of Molenlanden woont, betaalt dik mee aan die zakken uit buurgemeenten. 

  1. Chip in je kliko vertelt straks dat je het supergoed doet, maar dat je het afval nóg beter kunt scheiden
    PREMIUM

    Chip in je kliko vertelt straks dat je het supergoed doet, maar dat je het afval nóg beter kunt scheiden

    Afvalverwerker Avri is van plan om alle kliko’s voor huishoudelijk afval van een chip te voorzien. Voorlopig telt de chip alleen hoe vaak de container aan de straatkant staat, vanaf volgend jaar kunnen handhavers per huishouden zien hoe goed er gescheiden wordt. Avri belooft dat de chip niet bedoeld is om massaal boetes uit te delen, maar om positief gedrag te belonen. Door er een wedstrijd van te maken, bijvoorbeeld.