Archieffoto: Bezoek is niet welkom in het Beatrixziekenhuis.
Volledig scherm
Archieffoto: Bezoek is niet welkom in het Beatrixziekenhuis. © ANP

Beatrixziekenhuis verdubbelt aantal bedden voor coronapatiënten

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem verdubbelt het aantal ziekenhuisbedden voor coronapatiënten. Daarvoor wordt een tweede verpleegafdeling vrij gemaakt. De extra bedden zijn hard nodig, omdat het aantal patiënten met een Covid-19-besmetting snel stijgt. 

Het Gorcumse ziekenhuis opende vorige week de eerste vleugel, voor patiënten met Covid-19. Door de besmette mensen bij elkaar te behandelen en te verplegen, kan er zuiniger worden gedaan met de schaarse mondkapjes en ander beschermingsmateriaal van de zorgverleners. De eerste vleugel biedt ruimte aan 26 coronapatiënten. De tweede vleugel kan er nog eens 32 opvangen. 

,,We zijn nog niet meteen operationeel’’, zegt woordvoerder Dionne Puyman. ,,Want we moeten nog voor een aantal logistieke dingen zorgen. De patiënten op de verpleegafdeling moeten een nieuwe plek krijgen in het ziekenhuis. Ook moet er genoeg personeel zijn.’’ 

Strengere maatregelen

Donderdag kondigde het ziekenhuis aan (nog) strengere maatregelen te nemen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vanaf vrijdag mogen patiënten geen bezoekers meer ontvangen. Volgens Puyman was het ondanks de strenge coronamaatregelen op gezette tijden toch nog ‘best druk’. ,,En dat is toch een risico. We zien daarom geen andere optie dan nu toch alle bezoek te vragen om voorlopig niet te komen.’’

Het aantal inwoners van deze regio dat besmet is geraakt met het coronavirus is inmiddels opgelopen naar 124, blijkt uit cijfers van het RIVM. Het gaat om 39 mensen uit Altena, 13 uit Gorinchem en zeven uit Hardinxveld-Giessendam. In Molenlanden zijn 17 inwoners positief getest, in Vijfheerenlanden 24 en in West Betuwe ook 24.

Omdat mensen met milde klachten niet meer worden getest, maar direct in thuisisolatie gaan, zijn er waarschijnlijk veel meer inwoners besmet dan de cijfers aangeven.