Babyluiers apart inzamelen levert enorme milieuwinst op, zegt West Betuwe
West Betuwe wil volgend jaar niet alleen incontinentiemateriaal van zieken en ouderen apart in gaan zamelen, maar als het even kan ook babyluiers. Dat zorgt voor minder restafval per inwoner en dus een lagere afvalstoffenheffing.
Of luiers volgend jaar echt gerecycled kunnen worden, zoals West Betuwe graag wil, hangt af van afvalverwerker ARN in Nijmegen. Die verwerkt al luiers, maar met een proefinstallatie. Die machine heeft nog te weinig capaciteit om grotere hoeveelheden te verwerken. ARN wil een grotere installatie gaan bouwen, maar weet nog niet of en per wanneer dat gaat lukken. Dat wordt nog voor de jaarwisseling duidelijk, zo verwacht de gemeente West Betuwe.
De afvalverwerker betoogt dat het bewerken van gebruikte luiers enorme milieuwinst oplevert. De ingezamelde luiers worden tot 250 graden verhit, samen met rioolslib. Ziekteverwekkers worden bij die temperatuur gedood en medicijnen worden afgebroken. Uit het restproduct ontstaan biogas, biomassa en plastics, aldus ARN. Bij succes wil het bedrijf de capaciteit dusdanig uitbreiden, dat uiteindelijk 27.000 ton luierafval per jaar kan worden hergebruikt.
Als dat lukt, zou het variabele tarief voor restafval mogelijk omlaag kunnen: luiers en incontinentiemateriaal worden immers nu nog als (relatief duur) restafval verbrand.
West Betuwe laat weten pas te gaan beginnen met apart inzamelen van luiers en incontinentiemateriaal, als zeker is dat de nieuwe installatie er komt. Anders zou het inzamelen van luiers met aparte transporten onnodig duur zijn, zonder dat het milieu gespaard blijft.
Vergoeding verlengd
Inwoners die om medische reden incontinentiemateriaal nodig hebben, krijgen tot het zover is jaarlijks 104 euro om hun hoge afvalrekening te verzachten. Voor 2019 konden ze dit al aanvragen. Voor een deel van 2020 ook, meer informatie daarover wordt volgende maand bekendgemaakt.
De tegemoetkoming om de extra restafvalkosten van luierafval te verzachten geldt overigens niet voor ouders van kleine kinderen. Dit omdat het volgens de gemeenteraad bijna niet te doen is om te achterhalen welke gezinnen dan wel of geen recht hebben op zo’n vergoeding. Ook mensen die in een zorgcomplex wonen - waar incontinentiemateriaal al apart wordt afgevoerd - krijgen de vergoeding niet; zij hebben immers geen extra kosten.
Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit West Betuwe en omstreken? Schrijf je hier in!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Haar man wordt wethouder en dus vertrekt raadslid Everdien Hamann uit de Gorcumse raad
Everdien Hamann, fractievoorzitter voor Gorcum Actief, vertrekt uit de Gorcumse gemeenteraad. Haar man Marius Cloostermans staat op het punt om wethouder te worden. Ze hoeft wettelijk gezien niet te vertrekken, maar ze vindt het ongepast om aan te blijven. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUMpolitieonderzoek
De ene dag een brandbom naar binnen, de volgende dag een steen door de ruit: ‘Dit baart ons zorgen’
Bewoners van een appartementencomplex in Gorinchem worden begin mei ruw uit hun slaap gewekt omdat onbekenden een brandbom naar binnen gooien. Een dag later gaat er bij een andere appartement een steen door de ruit van de voordeur. ,,Dit gebeurt op klaarlichte dag.’’ -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
PREMIUM
Van leraar naar auteur: Alex Brandenburg maakt prentenboek met sympathie voor de brutale ekster
Het kersverse prentenboek Een nieuwe lente, een nieuw begin is het eerste werk van de eveneens kersverse auteur en gepensioneerde leraar Alex Brandenburg uit Gorinchem. Een educatief doe- en leesboek in kleutertaal, dat je op speelse wijze meeneemt in de levenscyclus van een verliefd eksterpaar. De auteur vertelt. -
Rivierenland wil samenwerken aan klimaatbestendige regio: ‘We staan voor een uitdaging’
Oogstschade in de land- en tuinbouw, droogte, gezondheidsschade door hittestress: vormen van klimaatverandering die direct effect hebben op onze omgeving. Regio Rivierenland wil daarom samenwerken aan een klimaatbestendige regio. -
Verzakte huizen langs de Lekdijk te laat in beeld: ‘Zorgwekkend, problemen veel te lang niet gezien’
Problemen met de verzakte huizen langs de Lekdijk waren onvoldoende in beeld bij het bestuur van Waterschap Rivierenland. Dat zeggen Kees Romijn en Annemieke Stallaert, VVD-leden van het Algemeen Bestuur bij Waterschap Rivierenland tegen journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV).