Volledig scherm
Astronaut André Kuipers geeft donderdag een lezing in Gorinchem © Emiel Muijderman

Astronaut André Kuipers geeft lezing op Lyceum Oudehoven

Astronaut André Kuipers komt donderdagochtend naar Lyceum Oudehoven in Gorinchem. 

Hij zal daar een lezing geven over klimaatveranderingen en vragen beantwoorden van leerlingen. Omdat de aula niet groot genoeg is voor alle 1100 leerlingen zal een groot deel van de scholieren de lezing via een livestream in klaslokalen bekijken.

,,De astronaut heeft de aarde meerdere keren vanuit de ruimte gezien. Hij kan daar niet alleen mooi over vertellen, maar ook aangeven hoe kwetsbaar onze planeet is’’, zegt directeur Eric van ‘t Zelfde van Lyceum Oudehoven. De school wil de leerlingen de komende tijd meer ‘ecologisch bewust’ maken.

Lyceum Oudehoven in Gorinchem gaat de komende jaren investeren in duurzaamheid. Een ‘mega-operatie’. Zo omschrijft rector Eric van ‘t Zelfde van Lyceum Oudehoven in Gorinchem het laten plaatsen van zonnepanelen. Ruim 170.000 euro is ervoor gereserveerd. Het is de bedoeling dat de zonnepanelen in juli op het dak worden gelegd.

Moreel kompas

Quote

In de lessen biologie en maatschap­pij­leer gaan we veel meer stilstaan bij het milieu

Eric van 't Zelfde, Rector Lyceum Oudehoven

Ook is de school bezig met het vervangen van ‘traditionele’ verlichting naar led-lampen. Verder worden sommige ruimtes in de school die niet altijd worden gebruikt van sensoren. ,,De verlichting gaat dan pas aan als er iemand binnenkomt. Denk aan kleedkamers’’, legt Van ‘t Zelfde uit. Oudehoven heeft onlangs al de cv-installatie laten vervangen. De nieuwe is een stuk energiezuiniger.

De investering in groen beperkt zich volgens de rector echter niet tot het nemen van energiezuinige maatregelen alleen. ,,Het is weliswaar de bedoeling dat Lyceum Oudehoven CO2-neutraal wordt, maar het is net zo belangrijk dat leerlingen ecologisch bewust worden. Het is ook een van de deelonderwerpen van het moreel kompas, dat symbolisch in de hal van de school hangt.

Klimaat

Oudehoven wil namelijk meer betekenen voor de leerling dan alleen een route voor het behalen van een diploma. Openheid van geest, rechtvaardigheid, hartelijkheid en moed zijn de vier polen van het kompas. Het klimaat past daar volgens Van ‘t Zelfde prima in. 

,,In de lessen biologie en maatschappijleer gaan we veel meer stilstaan bij het milieu. Daarom was ik ook zo blij met de onlangs gehouden actie onder scholieren, die in mijn ogen onterecht klimaatspijbelaars werden genoemd. Ik heb er absoluut geen probleem mee dat ze zich op deze manier voor het klimaat hebben ingezet.’’

Volledig scherm
Rector Eric van 't Zelfde van Lyceum Oudehoven. © Cor de Cock

Oudehoven neemt om die reden komende vrijdag ook deel aan de zogenoemde Warmetruiendag, een jaarlijkse campagne van Klimaatverbond Nederland, waarin wordt opgeroepen die dag de verwarming wat lager te zetten en een warme trui aan te trekken. Van ‘t Zelfde: ,,André Kuipers geeft met zijn lezing komende donderdag bij ons de aftrap van de campagne. Hij is heel begaan met de toestand van de aarde.’’

Lyceum Oudehoven wil ook jaarlijks geld reserveren en via sponsoracties ophalen om bomen te planten om bij te dragen aan het verbeteren van het milieu. Volgens Van ‘t Zelfde gaat het dan om ‘bossen’ in het buitenland.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!