Volledig scherm
Neptune Repair te Boven-Hardinxveld © Foto Ricardo Smit

Arbeidsmigranten mogelijk toch op terrein Neptune Shipyards in Boven-Hardinxveld

Het plan om arbeidsmigranten die bij Neptune Shipyards werkzaam zijn, aan de Rivierdijk in Boven-Hardinxveld te huisvesten, is definitief van de baan. De gemeente zoekt naar andere mogelijkheden.

De gemeente Hardinxveld-Giessendam gaat onderzoeken of het toch mogelijk is om arbeidsmigranten te huisvesten op het terrein van Neptune Shipyards zelf. Eerder wilde verantwoordelijk wethouder Trudy Baggerman niet toestaan dat arbeidsmigranten werden gehuisvest op bedrijventerreinen, maar daarvan lijkt ze nu terug te komen. Een concrete oplossing is er nog niet, maar het plan om de arbeidsmigranten in een woning aan de Rivierdijk onder te brengen is van tafel.

Onrust

Omwonenden zijn bang voor overlast, als er aan de Rivierdijk plotseling tientallen arbeidsmigranten komen wonen. Inmiddels hebben er gesprekken plaatsgevonden, volgens Baggerman tot grote tevredenheid. ,,De bewoners zitten nu vooraan aan tafel’’, zegt ze daarover. Eerder liet de wethouder al weten dat de gemeente er zich van bewust is dat het huisvesten van arbeidsmigranten onrust baart bij omwonenden.

Quote

De bewoners zitten nu vooraan aan tafel

Trudy Baggerman, Wethouder

Ook de politiek reageerde verdeeld op het Rivierdijk-plan van het college van burgemeester en wethouders. Het CDA stelde schriftelijke vragen over het huisvesten van arbeidsmigranten in het algemeen, de PvdA vroeg de plannen op te schorten, omdat de provincie Zuid-Holland zou werken aan nieuwe richtlijnen.

'Geen uitgemaakte zaak’

Baggerman stelt dat het plan om de buitenlandse tijdelijke werknemers, voornamelijk Polen en Roemenen, in een kantoorpand op het terrein van Neptune onderdak te bieden nog geen uitgemaakte zaak is. Wonen op een terrein met zware industrie zou namelijk niet zijn toegestaan. Toch gaat de gemeente kijken of die optie toch tot de mogelijkheden behoort. ,,Het gaat immers om tijdelijke woonruimte.’’

Dat er een oplossing moet komen, staat buiten kijf. Het college benadrukt dat het huisvesten van arbeidsmigranten simpelweg noodzakelijk is voor het bedrijfsleven. De bedrijvigheid is volgens de wethouder belangrijk voor de lokale economie en het niet onderzoeken van mogelijkheden zou de economie kunnen schaden.

Baggerman geeft aan dat het op dit moment om zo’n 150 tijdelijke werknemers gaat. Eerder werd gesproken over bijna 200 arbeidsmigranten. ,,Maar de aantallen fluctueren. Landelijk is bovendien een tendens te zien dat Nederland minder in trek is bij arbeidsmigranten.” 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Boven-Hardinxveld en omstreken? Schrijf je hier in!