Arbeidsmigrant in Altena woont straks naast bedrijfspand of net buiten de dorpskern
Arbeidsmigranten wil Altena niet in een ‘reguliere woning’ huisvesten en ook niet in vakantieparken. Wel komt er huisvesting op het terrein van de bedrijven waar ze werken of aan de rand van de dorpskern. Arbeidsmigranten zelf willen voor onderdak liever niet afhankelijk zijn van hun baas en willen ook niet te ver van de supermarkt wonen.
Volgende maand moet duidelijk worden op welke manier Altena arbeidsmigranten gaat huisvesten. Daar is al jaren discussie over. Een reguliere woning is uit den boze. Het college sprak vorig jaar al de vrees uit dat gewilde koopwoningen dan worden opgekocht voor dit doel. Recreatieterreinen (zoals een camping) mogen ook niet.
Het plan is nu om tijdelijke werknemers ofwel op bedrijventerreinen te laten wonen, of aan de rand van een van de dorpen. Werkgevers uit de land- en tuinbouw, drie betrokken uitzendbureau’s en arbeidsmigranten zelf hebben zich de afgelopen maanden in de vorm van een ‘adviesgroep’ over dat plan gebogen en het van op- en aanmerkingen voorzien. Nu moet alleen de gemeenteraad van Altena nog akkoord gaan.
Supermarkt
De werknemers zelf willen niet verder dan 2 kilometer van een supermarkt wonen. ,,Zij willen namelijk niet hun auto gebruiken vanwege regelgeving rondom wegenbelasting voor buitenlandse auto’s. En de auto van de baas mag niet gebruikt worden voor winkelbezoek”, schrijft een projectleider van de gemeente Altena daarover.
Op het terrein van de werkplek wonen is niet ideaal voor de werknemers zelf omdat het ze volgens een afgevaardigde te afhankelijk maakt. Voor bedrijven is het ook niet ideaal, omdat het pand dan alleen in het seizoen gebruikt wordt en verder leegstaat. De adviesgroep oppert om arbeidsmigranten bij andere (agrarische) bedrijven te laten wonen dan waar ze werken en te zorgen dat de woningen ook in andere seizoenen bewoond zijn door (andere) seizoensarbeiders.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Voor Pax dreigt na 41 jaar het doemscenario van de vierde klasse
De teloorgang van Pax heeft geleid tot een teleurstellende dertiende plek in 3B. Morgen zijn de Hengeloërs verwikkeld in een overlevingsstrijd met hekkensluiter Doetinchem. -
PREMIUMVOETBAL TOTAAL
PVCV-trainer spreekt van ‘schande’, IJFC naar top, Saestum bekert door: dit is het overzicht van het amateurvoetbal
PVCV-trainer Fred van Leeuwen vond de dikke nederlaag bij BFC onacceptabel. DHSC verstevigde in de vierde divisie de tweede plaats en IJFC kroop in de derde klasse dichter tegen Houten, Elinkwijk en buurman VVIJ aan. Spanning alom dus in 3D. Wat gebeurde er nog meer op de amateurvelden? Met dit overzicht ben je weer helemaal bij.
-
PREMIUMen passant
‘Anderhalf uur reizen is met een beetje muziek goed te doen’
-
-
-
PREMIUM
Arbeidsmigranten geweerd uit ‘reguliere’ gezinswoning
Woningen in de dorpen van Altena worden opgekocht om er arbeidsmigranten in te huisvesten, stelt het college. -
DE KWESTIE
Lezers over beter verdelen van asielzoekers door de regio: ‘Betere spreiding voorkomt spanningen’
Dordrecht gaat op zoek naar een plek in de stad voor een asielzoekerscentrum, waar minstens 500 mensen kunnen worden opgevangen. Maar de stad wil graag ook in gesprek met omliggende gemeenten, om te kijken wat zij kunnen en willen doen om de asielcrisis het hoofd te bieden. Straks moet een spreidingswet gemeenten dwingen ‘mee te doen'. Wat vindt U als lezer hier van? ‘Al dat geld is beter besteed in de regio op de plek waar deze mensen vandaan komen!’