Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Altena wil zelf nieuwe afvalophaler kiezen, uit angst voor hoge prijzen

In Altena wordt het afval vanaf volgend jaar mogelijk opgehaald worden door de eigen afvalverwerker van de gemeente Den Bosch. Dat overweegt de gemeente Altena, nu het contract met de huidige afvalverwerker Renewi volgend jaar afloopt.

Den Bosch heeft met De Afvalstoffendienst een eigen afvalverwerker. De Afvalstoffendienst kan dat echter ook voor andere gemeenten doen. ,,Het voordeel van het onderbrengen bij een gemeentelijke dienst is meer flexibiliteit. Het maakt het makkelijker om tussentijds wijzigingen door te voeren”, laat een woordvoerster van de gemeente Altena weten. Wat Altena betreft gaat ‘Den Bosch’ dus hier het vuil ophalen, per volgend jaar.

Volgens het college van Altena zou er in de praktijk niet veel veranderen voor inwoners. ,,Mocht een constructie met gemeente Den Bosch doorgaan, dan is het uitgangspunt dat de dienstverlening voor inwoners ongewijzigd blijft.” 

Mag dat?

Of zelf kiezen voor een nieuwe afvalverwerker zomaar mag, gezien de wettelijke plicht om meerdere bedrijven de kans te geven op het contract, wordt nog uitgezocht. Altena vreest dat bij zo’n aanbesteding slechts één afvalverwerker gaat reageren en dat die vervolgens hoge prijzen rekent. ,,Dat zien we steeds vaker. Indien er één inschrijving is, zien we forse tot zeer hoge tarieven. De gewenste marktwerking ontbreekt.”

Dat is volgens het college ook elders in het land al gebeurd in de afvalbranche. Daarom wordt nu onderzocht of het juridisch haalbaar is de gemeente Den Bosch het ‘alleenrecht’ te geven. De gemeenteraad kan nog vragen stellen en een besluit nemen over de kwestie. Volgende week staat het onderwerp op de agenda. Voor het einde van het jaar moet er een nieuw contract liggen. Als toch blijkt dat iedere afvalverwerker de kans moet krijgen op het nieuwe contract, staat het ook Renewi vrij om weer mee te dingen.