Aan de Hoge Maasdijk in Woudrichem komen, zo is het plan, honderd woningen en bedrijfspanden.
Volledig scherm
Aan de Hoge Maasdijk in Woudrichem komen, zo is het plan, honderd woningen en bedrijfspanden. © Projectontwikkelaar

Altena vraagt provincie alsnog in te stemmen met bouw nieuwe woonwijk Op ‘t Loev

De gemeente Altena wil doorgaan met de oorspronkelijke plannen voor woningbouw aan de Hoge Maasdijk in Woudrichem. In wijk Op ‘t Loev moeten zo’n 100 woningen komen.

De gemeenteraad van de toenmalige gemeente Woudrichem nam in november 2018 het besluit woningbouw op die plek mogelijk te maken. De verkoop van de woningen zou in het voorjaar van 2019 van start gaan, maar tegenstanders stapten naar de Raad van State

Waterlinie

Erfgoedvereniging Heemschut Brabant liet ook van zich horen en verzocht de gemeente de plannen voor de nieuwe woonwijk te heroverwegen. Ook de provincie Noord-Brabant maakte bezwaar. Gedeputeerde Staten (GS) vinden dat het bouwen van 53 huurwoningen en 47 koopwoningen pal langs de Afgedamde Maas in strijd is met de bescherming van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook zetten ze vraagtekens bij de waterveiligheid. In het plan is bescherming tegen hoogwater volgens de provincie niet genoeg gewaarborgd.

Het college van burgemeester en wethouders ziet dat echter anders. Het gaat een brief naar Gedeputeerde Staten sturen, waarin staat dat wat de gemeente Altena betreft, er geen redenen voor GS meer zijn om het beroepschrift te handhaven. ‘Nader onderzoek en onderbouwing tonen dat genoegzaam aan’, schrijft het college.  

‘Dringend beroep’

Zo is er volgens Altena voldoende rekening gehouden met zichtlijnen naar Slot Loevestein en komt er een kade met monumentale, natuurlijke en waterelementen. Ook zegt het college dat alle betrokkenen het nieuwe bestemmingsplan beter vinden dan het huidige. ,,Wij doen daarom een dringend beroep op u om het bezwaar tegen het nieuwe bestemmingsplan in te trekken.’’

Als het de gemeente Altena lukt de provincie op andere gedachten te brengen, dan is nog altijd niet duidelijk wanneer daadwerkelijk gebouwd kan worden. Ook de Raad van State heeft nog geen uitspraak gedaan. 

Op de Hoge Maasdijk staan nu nog diverse oude fabriekspanden.
Volledig scherm
Op de Hoge Maasdijk staan nu nog diverse oude fabriekspanden. © Ricardo Smit