Onkruid wordt verwijderd, maar het is 'groeizaam weer' dus het duurt niet lang voor het weer terug groeit.
Volledig scherm
Onkruid wordt verwijderd, maar het is 'groeizaam weer' dus het duurt niet lang voor het weer terug groeit. © Janneke Boluijt

Altena overweegt gratis gereedschap als wapen in de strijd tegen het onkruid

Om de openbare weg zo goed mogelijk onkruidvrij te houden, overweegt Altena om gratis gereedschap beschikbaar te stellen, zodat inwoners mee kunnen helpen. Onkruid groeit zo hard, dat er continu geborsteld wordt.

De roep om een handje hulp, als het gaat om de aanpak van woekerend onkruid op de openbare weg, is niet nieuw. Meerdere gemeenten in de regio vroegen inwoners al eens om een stukje openbare stoep mee te pakken, als ze toch bezig waren in de tuin.

In sommige dorpen in Altena nemen inwoners die oproep ter harte. Om dat nog verder te stimuleren, overweegt het gemeentebestuur om volgend jaar gratis gereedschap beschikbaar te stellen. Als aanvulling op de al bestaande ‘klusaanhangwagen’ waar inwoners een beroep op kunnen doen.

Dat blijkt uit antwoorden op vragen van de CDA-fractie over onkruid. Chemisch bestrijden is sinds 2016 verboden, daarom hebben gemeenten hun handen vol aan het verwijderen van begroeiing met borstels, vuur of heet water.

Kernen

Alle kernen van Altena worden deze weken aangepakt, belooft het college ook. Tot het einde van het jaar wordt er geveegd en geborsteld, daarna begint de ronde opnieuw. ‘Een heel dorp vegen duurt tussen de 1 en 4 weken,’ illustreert de gemeente. In Dussen zijn zelfs meerdere rondes nodig. ,,De dorpskern is bij de eerste ronde van dit jaar als eerste geborsteld. Vooruitlopend op de tweede ronde hebben wij gemeend om in Dussen de ergste plaatsen met onkruid te borstelen’’, schrijft het college. 

Die extra ronde kostte zo’n 10.000 euro, bovenop de jaarlijkse 300.000 euro die het verwijderen van onkruid ongeveer kost. Daar komen nog de kosten bij voor het vegen (rondes waarin niet geborsteld, maar geveegd wordt). Mogelijk wordt dit beleid nog aangepast: er komt volgend jaar een nieuw plan van aanpak. Daarin wordt ook gekeken of nieuwe bestrating zonder voegen kan worden gelegd. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Altena en omstreken? Schrijf je hier in!