Volledig scherm
Een cavia bij een bewoonster van De Zes Molens. © Natuurcentrum Gorinchem

‘Alstublieft mevrouw, een cavia...’ Gorcumse dieren uit Natuurcentrum vaker op bezoek in zorginstellingen

Het moet een gewoonte worden: regelmatig de cavia’s en andere boerderijdieren op sleeptouw nemen naar zorginstellingen. Natuurcentrum Gorinchem wil ouderen en zieken met zo'n huisbezoek ‘het liefst zo vaak mogelijk’ laten knuffelen met dieren. ‘Volgende keer gaat Gijs de geit ook mee. Hij wordt nog getraind.’

Dat contact met dieren een heilzaam effect kan hebben is al langer bekend. Zeker ouderen die dementeren, kunnen opleven van de interactie met (huis)dieren. Natuurcentrum Gorinchem plant sinds deze week regelmatig een bezoekje in aan een zorginstelling in de regio. Donderdag was De Zes Molens in Hoornaar aan de beurt. ,,En wat een succes", jubelt Wilma van Leusden van het Natuurcentrum. ,,Fantastisch om te zien.”

Het artikel gaat verder onder de foto. 

Volledig scherm
Het Natuurcentrum wil vaker dieren meenemen naar ouderen in zorginstellingen. © Natuurcentrum Gorinchem

,,Eén van de bewoners praat niet of nauwelijks, maar toen hij een konijn op schoot kreeg, begon hij plots tegen de begeleider te kletsen. Heel bijzonder. We waren dit al langer van plan en toen De Zes Molens met een verzoek kwam, zijn we daar gretig op in gegaan. Het liefst doen we dit zo vaak mogelijk en ook bij zoveel mogelijk zorginstellingen. Zelf vinden we zo’n bezoek ook erg leuk.”

Het artikel gaat verder onder de foto. 

Volledig scherm
Een konijn bij een bewoonster van De Zes Molens. © Natuurcentrum Gorinchem

Vooralsnog blijft het bij cavia’s en konijnen, maar geit Gijs, de volgens Van Leusden zeer aaibare mascotte van het Natuurcentrum, komt ook mee zodra hij er klaar voor is. ,,Hij wordt nog getraind. Hij leert commando’s opvolgen en hij loopt aan de lijn. We hebben hem al eens meegenomen naar de kerstmarkt in Gorinchem en dat ging hartstikke goed.”