Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Bertjan Kers/BD

Afvalcontainer Avri gaat open met OV-chipkaart

Het goede nieuws: de ondergrondse containers die afvalverwerker Avri in Culemborg plaatste, werken echt. Ze moesten volgens plan per 1 juli functioneren en doen dat ook. Nog beter nieuws, voor de inwoners dan: afval storten is gratis.

Gewoon in plaats van de afvalpas een ov-chipkaart bij de lezer houden en... Sesam open u.

Het trucje werkt in de wijk Parijsch, de binnenstad en, zelf geprobeerd, ook in Achter ‘t Zand en Lanxmeer. Zeker drie containers gingen keer op keer open, zodat je je kosteloos en semilegaal kun ontdoen van talloze eenheden van dertig liter, het maximum per stortbeurt.

Niet gedaan, overigens. Voor het afleveren van één zak van maximaal dertig liter betaal je 1 euro. 

Columnist ontdekte het 

De tip kwam via een lokale Facebook-groep die een column van Jan Beijer uit Tiel had overgenomen. De oud-gemeentevoorlichter had zondagavond, toen hij nog gratis een zakje wilde afleveren bij zijn container, per ongeluk de ov-chipkaart uit zijn portemonnee gehaald in plaats van de Avri-pas.

 Tot zijn verbazing ging de schuif open. Toch had ook Beijer kunnen weten dat wat hij deed, niets nieuws was. Twee jaar geleden reageerden paslezers van Utrechtse afvalcontainers al op de vervoerpas, de pas voor het stadhuis en, ook leuk, de bierpas van studentenvereniging Unitas.

En wie nog verder teruggraaft, in 2010 (!) ontdekten Eindhovense studenten al dat hun ov-chipkaart ook de ondergrondse afvalcontainers in de hele stad openden. Allemaal eenvoudig te vinden op internet.

Of ze bij Avri hebben gekeken naar fouten die in het verleden zijn gemaakt, kan niet direct worden achterhaald. De voorlichter was bereikbaar, de directie blijkbaar niet.

Systeem was al uitgesteld 

Sinds vandaag is in het Rivierenland het nieuwe afvalregime van kracht voor de 236 duizend inwoners in de acht Avri-gemeenten.

De grootste wijziging: het restafval wordt in veruit de meeste gevallen voortaan niet meer opgehaald, maar moet door de inwoners zelf naar een (ondergrondse) container worden gebracht.

Daarvoor zijn overal containers geplaatst of ingegraven. Het systeem had per 1 januari al van kracht moeten zijn, maar het plaatsen van containers ging minder snel dan gehoopt.