Veel mensen gebruiken medicijnen waarvoor een verklaring nodig is om ze mee over de grens te nemen
Volledig scherm
Veel mensen gebruiken medicijnen waarvoor een verklaring nodig is om ze mee over de grens te nemen

Waarschuwing aan reizigers: douane kan medicijnen zien als drugs

Ruim 1,8 miljoen medicijngebruikers in Nederland moeten een officiële verklaring aanvragen voordat ze deze zomer het land verlaten voor hun vakantie. Anders lopen deze reizigers het risico dat hun kalmeringsmiddel of pijnstiller bij de grens wordt behandeld als drugs, waarschuwt apothekersorganisatie KNMP.

Voorzitter Gerben Klein Nulent: ,,Medicijngebruikers staan er wellicht niet altijd bij stil dat rustgevende middelen, slaapmiddelen, sterke pijnstillers en ADHD-middelen (de ‘opiumwetmiddelen’) de grens niet zomaar over mogen. Daar is een officiële verklaring voor nodig, anders ben je strafbaar.”

Oxazepam, oxycodon, temazepam, methylfenidaat, diazepam, zolpidem, lorazepam, fentanyl en codeïne met paracetamol zijn de meest gebruikte middelen in Nederland waarvoor een speciale verklaring vereist is, zodra je ze meeneemt naar het buitenland. Een apotheker kan ook voor andere middelen controleren of ze bij de douane een bijzondere behandeling krijgen. 

Er bestaan verschillende verklaringen voor reizen met opiumwetmiddelen. Voor de Schengen-landen geldt dat reizigers naar de website van het CAK kunnen voor een verklaring. Voor reizen buiten deze landen óf voor een lange reis in de Schengenlanden moet de ambassade van het betreffende land worden benaderd om te checken welke verklaring nodig is.

Naast een officiële verklaring is het ook van belang om een eigen medicijnpaspoort mee te nemen op vakantie. De apothekers benadrukken wel dat het medicijnpaspoort géén geldig reisdocument is, maar een overzicht van alle medicatie. Ook een lijst van allergieën is essentieel.