Transavia annuleert 240 vluchten op Schiphol, 13.000 boekingen getroffen
Transavia annuleert tussen 7 juli en 14 augustus 240 vluchten vanaf Schiphol vanwege de beperkingen die de luchthaven heeft opgelegd door de drukte en het personeelstekort. Daardoor worden ruim 13.000 boekingen getroffen. Voor 70 procent daarvan is een vervangende vlucht gevonden. Van de overige 30 procent is het ticket geannuleerd.
Transavia laat weten dat het met een aantal ingrepen, zoals een beperkte ticketverkoop, de impact voor passagiers op hun vlucht zoveel mogelijk wil beperken. Het annuleren van vluchten was onvermijdelijk volgens de maatschappij. Reden voor deze ingrepen is het tekort aan personeel op Schiphol deze zomer en de verplichte reductie in capaciteit voor de luchtvaartmaatschappijen.
Voor de periode van 7 juli tot en met 14 augustus gaat het om 240 vluchten. Daarbij is onder andere gekeken naar vluchten naar bestemmingen waar vaker op een dag op wordt gevlogen én bestemmingen die ook via andere luchthavens te bereiken zijn.
Transavia informeert vandaag alle getroffen passagiers. De maatschappij heeft besloten ook al voor een deel van augustus haar capaciteit te reduceren zodat meer passagiers duidelijkheid krijgen over wel of niet doorgaan van hun geboekte reis. Medio juli, als de slotcoördinator bekendmaakt hoeveel Transavia moet reduceren in capaciteit voor de periode van 1 tot en met 28 augustus, informeert Transavia de passagiers die tussen 15 en 28 augustus vliegen. En mogelijk zijn er dan ook voor de eerste twee weken van augustus extra annuleringen nodig.
Alternatieve oplossingen
Bij het annuleren van boekingen is zoveel mogelijk gekeken naar andere oplossingen voor passagiers zoals het vertrek van een andere luchthaven of vertrek op een andere dag. Voor 70 procent van de in totaal ruim 13.000 boekingen is dat gelukt en krijgen passagiers een alternatieve vlucht aangeboden. Voor de andere 30 procent van de boekingen werd geen directe oplossing gevonden. Zij kregen direct de kosten van het ticket terug gestort of kunnen zonder wijzigingskosten hun ticket omboeken voor de periode na 28 augustus.
,,Transavia betreurt het ten zeerste dat zij passagiers moet teleurstellen door deze capaciteitsreductie als gevolg van het personeelstekort op Schiphol”, zegt Marcel de Nooijer, ceo van Transavia. ,,Na twee coronajaren waren veel Nederlanders weer hard toe aan een onbezorgde reis. We doen er alles aan om zoveel mogelijk passagiers op reis te laten gaan en kunnen het grootste deel van de reizigers een alternatief aanbieden.’’
Er is een groep die gedupeerd raakt door deze reductie in capaciteit en dat doet pijn
,,Maar er is een groep die gedupeerd raakt door deze reductie in capaciteit. Dat doet pijn. Passagiers teleurstellen gaat geheel in tegen onze klantgerichtheid, we bezorgen juist graag zoveel mogelijk reizigers een mooie vakantie. Daarbij hebben wij het ook nodig om weer volop te kunnen vliegen om financieel gezond te worden. Dit is een enorme strop voor onze passagiers en voor ons bedrijf. Het gedwongen reduceren van het aantal passagiers is zeer ongewenst en moet eenmalig en kortstondig zijn.”
De verkoop vanaf de luchthavens in Eindhoven, Rotterdam en Brussel blijft gewoon open, hoewel de vluchten daar nu snel vol lopen. Mocht er toch capaciteit vrijkomen met vertrek vanaf de luchthaven Amsterdam, omdat omgeboekte passagiers geen gebruik maken van het aangeboden alternatief, dan zal de verkoop van tickets op Amsterdam weer worden open gesteld.
Schiphol dwingt om te schrappen
Om een nieuw drukteinfarct te voorkomen besloot Schiphol om luchtvaartmaatschappijen te dwingen om ‘stoelen’ te schrappen. Op de drukste dagen blijven daardoor in juli per dag gemiddeld 13.500 reizigers aan de grond. Het is de slotcoördinator die beslist welke maatschappijen er op Schiphol mogen opstijgen en landen.
Afgelopen weekend zijn alle maatschappijen op de hoogte gesteld door die slotcoördinator. Het is nu aan de maatschappijen om te kijken hoe ze de beperking in het aantal stoelen gaat uitvoeren. Zo kan bijvoorbeeld de ticketverkoop worden stopgezet of moeten reizen van passagiers worden geannuleerd. Iets wat Transavia nu heeft gedaan. Luchtvaartmaatschappijen KLM en reisorganisatie TUI verwachten ook snel meer duidelijkheid te geven over de beperkingen.
Enkele maatschappijen namen echter de vlucht vooruit en begonnen op eigen initiatief te schrappen. Zo verplaatste Corendon vorige week donderdag 150 vluchten van Schiphol naar het vliegveld in Rotterdam in de maanden juli en augustus. Daarnaast schrapte de reisorganisatie nog ongeveer 35 vluchten door samenvoeging met andere vluchten of verplaatsing naar andere luchthavens. Ook EasyJet maakte begin deze week bekend dat het deze zomer meer vluchten ging schrappen op Schiphol. Maar hoeveel vluchten dat precies zullen zijn is nog niet bekend.
Bekijk hieronder al onze video's over Schiphol:
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
PREMIUM
KLM beperkt ticketverkoop zomer, mikt op overstappers
Terwijl deze zomer dagelijks duizenden Nederlandse vakantiegangers op Schiphol achterblijven, wil KLM juist meer overstappers via de luchthaven laten vliegen. De maatschappij denkt daarnaast door tijdelijk minder nieuwe tickets te verkopen geen vluchten te hoeven schrappen. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
Geen coronapas meer nodig voor toegang tot Italië
Reizigers hebben geen coronapas meer nodig om Italië binnen te komen. De verplichting om een bewijs van vaccinatie, recent herstel of een negatieve test te tonen vervalt vandaag, meldt het ministerie van Volksgezondheid. -
PREMIUM
Reisellende Schiphol lijkt mee te vallen: veel vakanties kunnen ‘gewoon’ doorgaan
Het lijkt mee te vallen met het grote aantal gedupeerde reizigers dat deze zomer zijn reis in het water ziet vallen. Hoeveel mensen precies gedupeerd zijn, is nog onduidelijk. Máár het leed is minder erg dan oorspronkelijk gevreesd, zegt reiskoepel ANVR.
-
EasyJet gaat deze zomer meer vluchten schrappen op Schiphol, aantal nog onbekend
EasyJet gaat deze zomer meer vluchten schrappen op Schiphol. Dat kondigt de luchtvaartmaatschappij aan in een persbericht. Hoeveel vluchten dat precies zullen zijn is nog niet bekend. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
PREMIUM
Spotgoedkoop ov-kaartje voert druk op Duits spoor op
Een zomer lang bijna gratis met het openbaar vervoer door Duitsland reizen. Veel reizigers reageren enthousiast op het plan van de bondsregering om de burger te ontlasten. Kan Deutsche Bahn, het veel bekritiseerde spoorbedrijf, de toestroom wel aan?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer