De voormalige Victor Verster Prison, de laatste gevangenis vanwaar Mandela is vrijgelaten.
Volledig scherm
PREMIUM
De voormalige Victor Verster Prison, de laatste gevangenis vanwaar Mandela is vrijgelaten. © Dorien Biersteker

Reis in de voetsporen van Mandela kriskras door Zuid-Afrika

ReizenZuid-Afrika herdenkt het honderdste geboortejaar van Nelson Mandela. Voor de toerist is er, naast Mandela-prullaria, de app Madibas Journey, waarmee je in zijn voetsporen kunt reizen. Hij wijst de weg naar honderd locaties kriskras door het land.

Vader des Vaderlands
Nelson Mandela (1918-2013) is het symbool van de strijd tegen apartheid en was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika (1994-1999). Hij opende het eerste zwarte advocatenkantoor, voor en door zwarten. Hij streed met het ANC tegen de apartheid en werd als vermeend terrorist de meest gezochte man van Zuid-Afrika. Mandela zat 27 jaar achter tralies. De hele wereld was getuige van zijn vrijlating in 1990. Drie jaar later ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Voer een willekeurige plaats in Zuid-Afrika in en de app Madibas Journey - Madiba was een bijnaam voor Nelson Mandela - vindt een locatie in de buurt die iets met hem te maken heeft. Een museum, Mandela’s eerste advocatenkantoor, de boerderij waar hij onderdook en een gevangenis waar hij heeft vastgezeten.

Allemaal interessant? Nee, een gerechtsgebouw in township Soweto, waar de zwarte bevolking woonde, is niet meer dan een gebouw. Maar fietsend door dat deel van Johannesburg met de Mandela-route in je achterhoofd, kom je op plaatsen die je anders zou overslaan. En wie op de locatie staat waar Mandela de vrijheid tegemoetliep, voelt de impact op de geschiedenis. Elke plaats is een puzzelstuk uit zijn leven, de jongen van het Xhosa-volk die president werd. We bezochten vijf locaties.