Volledig scherm
PREMIUM
De stiltebank in de Kaapse Bossen. © Xandra van Baarle

Overprikkeld? Op deze plekken in Nederland is het nog écht stil

ReizenElke dag, elk uur zijn we omringd door geluiden. Waar is het nog écht stil in Nederland? Nou, hier.

De Stiltebank op de Utrechtse Heuvelrug

Volledig scherm
© Xandra van Baarle

Nee, het is geen dier dat door het struikgewas ritselt. Het is de wind. Een forse bries die alle bladeren, hoog en laag, in beweging brengt. Het geluid dat de dansende bladeren maken, werkt ontspannend en rustgevend. 

Zeker een halfuur lang - ik ben op weg naar de stilste plek van Nederland - overheersen de zang van vogels, de ruisende loofbomen en het gekraak van takjes onder mijn voeten. De stilste plek is gemarkeerd door de stichting Natuur en Milieu die er samen met het Netwerk van de twaalf provinciale Milieufederaties een bank heeft laten neerzetten: de Stiltebank.

Je moet er wél iets voor over hebben. Nergens in het heuvelachtige landschap van de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug staan verwijzingen naar de bank. Hij moet ergens staan tussen de Maarnse Grindweg en Gouden Laantjes in Maarn. Het smalle bospad ziet er eindeloos uit en pas na twintig minuten komt er een vriendelijke dame in beeld met twee honden. ‘Daar naar links, eind het ruiterpad volgen en dan aan de rand van een heideveldje staat die bank.’

  1. Bewoners Dubrovnik zijn het zat: ‘Cruisetoeristen kopen ijsje en gaan weer weg’
    PREMIUM
    Overtoerisme

    Bewoners Dubrovnik zijn het zat: ‘Cruisetoe­ris­ten kopen ijsje en gaan weer weg’

    Vakantie is lekker! Toch? Niet altijd. De mooiste stukjes van Europa worden tegenwoordig onder de voet gelopen door drommen toeristen. Deel 2 van deze serie over ‘overtoerisme’. Sinds de stad figureert in tv-serie Game of Thrones, kan het toch al drukke Dubrovnik de drommen toeristen nauwelijks meer aan. De ‘parel van de Adriatische zee’ dreigt zijn status als Unesco Werelderfgoed kwijt te raken en kwam in actie.