Met coronapaspoort vanaf juni weer welkom in Spanje
VideoWie is hersteld van corona, gevaccineerd is of een negatieve PCR-test kan overleggen, is vanaf juni weer welkom in Spanje. Het vakantieland maakt zich op om vanaf dat moment weer toeristen te ontvangen.
Fernando Valdés, de Spaanse staatssecretaris van Toerisme, zei gisteren bij de World Travel & Tourism Council in Mexico dat het land in mei mee zou doen aan een proef met wat in de volksmond het coronapaspoort heet, schrijven buitenlandse media. ,,Zo'n digitaal certificaat is fundamenteel om reizigers zekerheid te bieden over hun vakantie. En het biedt veiligheid, omdat u als toerist weet dat u kunt reizen als u bent ingeënt, een negatieve test heeft als u niet bent ingeënt of als u hersteld bent van de ziekte.”
Vanaf juni zou Spanje dan weer toeristen kunnen ontvangen, ook van buiten Europa. Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, kondigde deze week al aan te overwegen om volledig gevaccineerde Amerikanen in Europa toe te laten. ,,Uitstekend nieuws”, vindt Valdés, wiens land voor zo'n 12 procent van het bruto nationaal product afhankelijk is van toerisme.
Het coronapaspoort én de vaccinatiegraad in Spanje zijn volgens Valdés een soort ‘voor’ en ‘na’ in vergelijking met de situatie van vorig jaar, maar hij benadrukt ook dat de certificaten niet een soort ‘toverstok’ zijn om de problemen de baas te worden. In Spanje zijn inmiddels zo’n 15 miljoen doses vaccin toegediend, op een bevolking van 47 miljoen. Vier miljoen Spanjaarden zijn volledig gevaccineerd.
Vaccinatiebewijzen
De digitale certificaten waar Spanje mee werkt, zijn een initiatief van Europa. Ook andere vakantielanden wachten op de coronapaspoorten. Griekenland heeft al aangekondigd dat het land papieren vaccinatiebewijzen wil accepteren waarop de twee inentdata staan, in afwachting van het digitale bewijs. Ook Italië rekent op het coronapaspoort én vaccineert de bevolking van de kleine eilanden met spoed, om de zorg daar zoveel mogelijk te ontlasten. Portugal wacht liever op een systeem met QR-codes, waarmee minder makkelijk te frauderen is. De Portugese toerismeminister Rita Marques ziet niets in ‘handgeschreven briefjes’. ,,Dat is niet zo veilig als we zouden willen. Het is belangrijk dat we fraude tegen gaan en een digitaal certificaat met een QR-code is volgens ons de manier.”
Of er een verschil is straks tussen reizigers die per vliegtuig of met de auto komen, is nog niet duidelijk. Frankrijk laat op dit moment bijvoorbeeld alleen doorreizigers toe die een essentiële reis maken en een negatieve PCR-test kunnen overleggen.
Wat vind jij: zou Nederland ook toeristen moeten toestaan die zijn gevaccineerd, een negatieve PCR-test kunnen overleggen of hersteld zijn?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder al onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen vliegschaamte op vakantiebeurs: ‘Als je niet vliegt, dan kom je ook nergens’
Oeganda, Nieuw-Zeeland, Soedan... Nu vliegen weer kan, willen Nederlanders massaal de wereld over. Een impressie vanaf de vakantiebeurs voor bijzondere reizen, die vandaag en morgen wordt gehouden in Amsterdam. ,,Iran is zó’n prachtig land.” -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Italië wil toeristenseizoen redden met vaccinaties
Italië werkt aan een plan om de kleine eilanden rond het land Covid-free te maken. De actie is bedoeld om het toeristenseizoen te redden. Eind april moet duidelijk zijn hoe de inwoners van eilanden als Capri, Pantelleria en Elba zo snel mogelijk kunnen worden ingeënt. De Zuid-Italiaanse regio Campania heeft al een voorschot genomen, bewoners van Capri kunnen zich nu al inschrijven voor een vaccinatie. -
PREMIUM
Slagveld-toerisme: ‘We gaan onbewust op zoek naar het oncomfortabele, het schurende’
We zijn ontdaan over de bombardementen in Oost-Europa. Tegelijkertijd trekken ook deze zomer horden toeristen langs de oude slagvelden die dit continent al kent. Waarom doen mensen dat? ‘We zoeken het oncomfortabele op.’ -
PREMIUM
Groot-Brittannië opent, maar Italië blijft dicht: dit zijn de coronamaatregelen in de rest van Europa
Bij coronamaatregelen kijkt iedereen al snel naar andere landen. Hoe doen zij het? Is het hier strenger dan in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Spanje of Denemarken? Een overzicht.
-
PREMIUMaltijd blijven plakken
Al jaren op fanreis naar Benidorm: ‘Voorrecht om John De Bever een week lang te horen zingen’
Veel Nederlanders zoeken het avontuur tijdens de vakantie. Weer anderen houden liever vast aan het vertrouwde. In aflevering 5 van deze zomerrubriek Tonny en Cas Leemeijer, die tien keer naar Benidorm reisden met John de Bevers ‘fanreis’. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerM De Ligt