De drooggevallen San Rafael-waterval. Het water uit de rivier passeert de waterval nu aan de onderkant.
Volledig scherm
De drooggevallen San Rafael-waterval. Het water uit de rivier passeert de waterval nu aan de onderkant. © Ministerie van Milieu Ecuador

Grootste waterval Ecuador compleet drooggevallen door sinkhole

De San Rafael-waterval, de grootste waterval van Ecuador, is verdwenen. Een zinkgat heeft een groot deel van de watertoevoer afgesneden. Trok het natuurverschijnsel eerder tienduizenden toeristen per jaar, nu neemt Ecuador de waterval niet eens meer op in de lijstjes met toeristische activiteiten in het land. ‘De San Rafael-waterval is helaas geschiedenis’.

Een enorme hoeveelheid water die kolkend 150 meter omlaag viel in een bruisende poel. Dit alles omgeven door prachtige rotspartijen en weelderig groen. Elk jaar kwamen er volgens NASA tienduizenden mensen de San Rafael-waterval aanschouwen.

Tenminste, tot voor kort. Inmiddels zijn er geen uitstapjes meer te boeken naar de waterval, meldt onder andere Tripadvisor. De waterval is ook verdwenen uit de lijstjes met toeristische activiteiten van het land zelf. Een lullig stroompje water duikelt er nu nog naar beneden. 

Lees door onder de foto. 

De San Rafael-waterval in volle glorie. Foto van 13 september 2013.
Volledig scherm
De San Rafael-waterval in volle glorie. Foto van 13 september 2013. © Wikimedia Commons/Cristian Paliz

Gapend gat

Quote

Een waterval die er al duizenden jaren was, valt niet opeens droog, toevallig nadat er een water­kracht­cen­tra­le is geopend

Emilio Cobo, coördinator

Een groot sinkhole in de Coca-rivier, die het water aanvoerde, is de oorzaak van het droogvallen van de waterval, slechts een paar meter verderop. Het water vindt nu een andere weg naar beneden. Het Ecuadoriaanse ministerie van Milieu maakte begin februari melding van de verdwenen waterval. Mogelijk is het gat op 2 februari ontstaan door seismische activiteiten. Of misschien is een waterkrachtcentrale een kleine 12 kilometer stroomopwaarts de boosdoener. ,,Een waterval die er al duizenden jaren was, valt niet opeens droog, toevallig een aantal jaar nadat er een waterkrachtcentrale is geopend’’, klinkt het uit de mond van Emilio Cobo, coördinator van watermanagementprogramma in Zuid-Amerika. 

De oorzaak van het ontstaan van de sinkhole is nog onbekend en wordt nader onderzocht. De omgeving is afgesloten. ,,De San Rafael-waterval is helaas geschiedenis geworden en zal niet terugkeren’’, liet een woordvoerder van het ministerie weten. 

Twee NASA-foto's tonen het droogvallen van de San Rafael-waterval (het witte vlekje rechtsboven in de rivier op de foto's). De foto links is van 4 augustus 2014. De foto rechts van 13 maart 2020.
Volledig scherm
Twee NASA-foto's tonen het droogvallen van de San Rafael-waterval (het witte vlekje rechtsboven in de rivier op de foto's). De foto links is van 4 augustus 2014. De foto rechts van 13 maart 2020. © EPA