Volledig scherm
© EPA

Genieten op vakantie? We ergeren ons kapot

Enorme drukte om een glimp op te vangen van de Mona Lisa en drommen mensen voor een selfie bij zonsondergang op het Griekse eiland Santorini.  Het merendeel van de vakantiegangers mijdt deze drukke toeristische plaatsen het liefst, maar bezoekt ze toch. Dat blijkt uit onderzoek van NBTC NIPO Research in opdracht van reviewplatform Zoover onder meer dan 2.000 respondenten.

De conclusie is opvallend: maar liefst twee derde van de ondervraagden mijdt het liefst drukke toeristische plaatsen, maar dat weerhoudt ze er niet van om die plaatsen te bezoeken. De reden dat vakantiegangers de toeristische hoogtepunten bezoeken, verschilt per leeftijdsgroep. Zo is het voor 64 procent van de vakantiegangers tussen de 18 en 24 jaar belangrijk om te kunnen zeggen dat ze op de plaats zijn geweest; terwijl dit voor maar 40 procent van de 65- tot 74-jarigen geldt. Zij gaan vanwege de historische of culturele waarde van de plek. Opvallend is dat senioren in vergelijking met andere leeftijdsgroepen het vaakst de toeristische plaatsen bezoeken, zodat ze er over kunnen meepraten.

Vakantiegangers boven de 35 jaar hebben er meer voor over om de drukte te mijden. Jongeren betalen namelijk liever niet extra voor een vakantie om geen toeristen tegen te komen. 

Te drukke toeristenplaatsen, wen er maar aan. ‘Gezellig’ gaan we met steeds meer mensen naar dezelfde plekken.

Quote

Meer dan één vijfde van de Nederlan­ders vergeet soms te genieten van de vakantie omdat ze te druk zijn met foto’s maken

Ergernis troef

Eenmaal op vakantie is het genieten soms ver te zoeken. We storen ons het meest aan geluidsoverlast en  toeristen die om de haverklap selfies maken. 37 procent van de Nederlanders ergert zich aan dit laatste. Vooral vrouwen storen zich hieraan (39 procent). Van de 18 tot 24-jarigen stoort maar 27 procent zich aan selfie makende toeristen.

Volledig scherm
© AFP

Dit terwijl het delen van foto’s op sociale media juist een belangrijk onderdeel is van de vakantie. Dit geldt met name voor jongeren en vrouwen. Hoe ouder we worden, hoe minder leuk we het vinden om vakantiefoto’s op sociale media te delen. Zo'n 31 procent van de vrouwen vindt het leuk om vakantiekiekjes te delen met hun volgers ten opzichte van 24 procent van de mannen. Verder geeft meer dan één vijfde van de Nederlanders toe soms te vergeten te genieten van de vakantie omdat ze te druk zijn met foto’s maken.

 Ook asociaal rijgedrag, handdoekje leggen, andere Nederlanders, slecht uitzicht en andermans kinderen worden door de ondervraagden als ergernis genoemd. En als man kun je maar beter geen speedo aantrekken bij het zwembad, want met name jongeren hebben hier een hekel aan.

Zonaanbidders die logeren in hotel Servatur Waikiki in Playa del Ingles (Gran Canaria) moeten vroeg op om het beste plekje langs het zwembad te bemachtigen. Een half uur voor het zwembad open gaat staan de eerste vroege vogels al klaar, om vervolgens stipt om 8 uur een sprintje te trekken richting het zwembad. Alles voor het hardnekkige leed dat ‘handdoekje leggen’ heet.

Mannen vs vrouwen

Zowel mannen als vrouwen ergeren zich het  aan geluidsoverlast en een tegenvallende accommodatie of kampeerplek. Vrouwen storen zich vaker aan ongedierte en mannen aan slecht weer. Onder jongeren stoort meer dan de helft zich aan slecht weer op vakantie. Bij 65-plussers geldt dit voor slechts een kwart. Jongeren hebben sowieso vaker irritaties. In vergelijking met andere leeftijdsgroepen storen ze zich in meerdere mate aan ongedierte, betalen voor WiFi, rijen voor het all-in buffet en vluchtannulering.

Klik op onderstaande link om te zien waar toerisme-beperkingen zijn opgelegd.  Kijk je op mobiel? Draai vervolgens je beeldscherm voor optimaal resultaat. Door op de locaties te klikken open je de uitleg. 

Toeristische bestemmingen zijn niet altijd zo stil als dat je van tevoren denkt...Klik op de pijltjes om door het album te bladeren.