Een vliegtuigkerkhof in Boekel? Nee, dit is een terrein om te paintballen: ‘Deze heeft altijd in Afrika gevlogen’
,,In Volkel zou je zoiets nog wel kunnen verwachten. Maar in Boekel.....”, lacht Andy Haegens van Paintball Games. Hij wijst lachend naar het laatste veld op zijn terrein: een vliegtuigkerkhof. ,,Dat was helemaal de bedoeling", zegt hij als hij rondstruint tussen de oude wrakken.
Nou ja, wrakken. Sommige zien er nog redelijk gaaf uit, zoals de van oorsprong Russische Sukhoi straaljager die als blikvanger fungeert. Je hoeft echt geen kenner te zijn om in één oogopslag te zien dat de Boekelse luchtvloot nooit meer het luchtruim zal kiezen. Motoren ontbreken, evenals deuren.
,,Ik weet niet of je de film Con Air kent? Die speelt zich af op the boneyard, een groot vliegtuigkerkhof in Amerika. Zoiets wilde ik ook maken. Natuurlijk niet zo groot, want dat is niet te betalen.” Hoeveel hij voor zijn 'luchtvloot’ heeft betaald, wil hij niet zeggen. ,,Ga er maar vanuit dat je er een paar mooie auto's van kunt kopen", is het enige wat hij onthult. ,,En als ik ze straks ooit kwijt wil, wil niemand ze. Maar het grootste deel is aluminium. En de aluminiumprijs is momenteel zeventig cent per kilo.”
In feite niet meer dan een lege huls
,,En het gewicht van die dingen valt tegen. Ik wilde die Sukhoi verplaatsen. In feite niet meer dan een lege huls, want er zit niks meer in, de motor en alle apparatuur zijn eruit. Ik bestelde een takelwagen, toen ze vroegen wat-ie woog schatte ik een ton of vijf. Gelukkig kwamen ze met een grotere kraan want het bleek uiteindelijk acht ton te zijn. Helemaal compleet, dus met motor, bewapening en brandstof kan hij goed vijftien of zestien ton wegen. Verbazingwekkend dat ze zo'n ding de lucht in krijgen.”
Voorbij de Sukhoi-straaljager loop je door een soort tunnel het terrein op. Maar vergis je niet: dat is de romp van een Frans verkeersvliegtuig, een Dassault Mercure. En vervolgens sta je meteen tussen de vliegtuigen. De grootste is een Dash Q8, 32 meter lang met een vleugelspanwijdte van 28 meter. ,,Deze heeft altijd in Afrika gevlogen.” Dat blijkt ook wel als je er doorheen loopt. Op een van de stoelen hangt nog een vlaggetje met het opschrift ‘Air Mozambique’.
,,Ik heb hem voor een prikkie kunnen kopen bij mijn ‘hoofdleverancier', Piet Smedts van PS Aero in Baarlo. Hij is in onderdelen hier gekomen en we hebben hem hier zelf in elkaar gezet. Dat moest wel, anders was-ie niet te betalen geweest.”
Andy gelooft dat in dit geval corona hem heeft geholpen. ,,Er staan overal op de wereld vliegtuigen te koop, die niet meer vliegen. En dat is het slechtste voor die dingen. Daar lijden ze het meeste van.” Corona was ook de reden dat-ie tijd had om zijn hele park te reorganiseren. ,,Dat doe je niet terwijl hier allerlei mensen rondlopen.”
Rijp voor de sloop
Hij wijst op een ander verkeersvliegtuig: een ATR 42. ,,Rijp voor de sloop. Heeft jarenlang gediend als object voor brandweeroefeningen.” Van een Antonov-2 dubbeldekker heeft-ie de onderste vleugel verwijderd. ,,Paintballers hebben de neiging om overal op te kruipen. De bekleding is linnen, dus daar ga je meteen doorheen. Dus safety first, ook hier.”
Tot nu toe hebben weinig mensen gebruik kunnen maken van het vliegtuigkerkhof. ,,Door corona heb ik maar één klein groepje bezoekers gehad. En enkele gezinnen. Meer mag nog niet. Maar ik heb goede hoop dat we dadelijk weer vol open kunnen. Het is allemaal in de open lucht hè.”
Hij trekt met zijn collectie wel de aandacht van vliegtuigspotters. ,,Vanuit Engeland en zelfs uit Rusland. ,,Via speciale websites weten ze waar die wrakken te vinden zijn. Nou, die halen hier hun hart op.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
PREMIUMreistips Frankrijk
Midden in een natuurgebied vind je hier een van ’s werelds mooiste stranden
Deze zomer delen onze correspondenten wekelijks vijf persoonlijke favorieten uit hun land die het omrijden waard zijn. Vandaag deelt Frank Renout zijn tips voor Frankijk. -
PREMIUM
Files en rijen op Schiphol zat? Ga eens met de trein door Europa
Wie gaat vliegen, krijgt te maken met ellenlange wachtrijen en vertraagde of zelfs gecancelde vluchten. En wie de auto pakt, betaalt zich blauw aan de pomp. Al eens aan de trein gedacht?
-
met video
Grote paniek bij reizigers om vakantievluchten: ANVR sleept Schiphol voor de rechter
Er is grote paniek onder reizigers of hun reis deze zomer nog wel doorgaat, nu Schiphol een nog onbekend aantal vakantievluchten gaat schrappen. Reisorganisaties worden platgebeld door verontruste klanten. Reiskoepel ANVR verwacht zeker tientallen miljoenen euro's schade en spant een rechtszaak aan tegen Schiphol. -
PREMIUM
Zomervakantie in zicht: welke regels gelden er en waar gaan we heen?
Nederlanders hebben massaal vakantieplannen naar het buitenland, merken de reisorganisaties. Maar moeten we Schiphol mijden? En hoe zit het met de mondkapjes, QR-codes en PCR-testen? Welke coronaregels kunnen vakantiegangers deze zomer verwachten? En waar gaan we eigenlijk heen? -
PREMIUMgroeigrenzen
‘Zeven plagen’ treffen Schiphol: niet alleen personeelscrisis groot probleem
De druktecrisis op Schiphol woekert voort. Maar de problemen zijn groter dan personeelsgebrek alleen. De landingsbanen, platforms, terminals en zelfs het treinstation kunnen de drukte amper aan.