Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

De Wild Atlantic Way in Ierland doet z'n naam eer aan

ReizenHet zuidwesten van Ierland oogt als een filmdecor. De Wild Atlantic Way doet z’n naam eer aan, zelfs als de oceaan zich van z’n meest rimpelloze kant laat zien.

‘Achter ons! Gauw, naar achteren!’’ Nic Slocum, even daarvoor op zijn boot nog zo bedaard turend over de Atlantische Oceaan, lijkt plots een stuiterbal. ,,Een dwergvinvis!’’ Het groepje toeristen aan boord spoedt zich naar de achterkant van de catamaran, om de dwergvinvis (minke whale), behorend tot de orde van de baleinwalvissen, op camera vast te leggen. Meer dan een glimp van deze vinvis die maximaal 10 meter lang kan worden wordt het niet. Maar toch.

  1. Bewoners Dubrovnik zijn het zat: ‘Cruisetoeristen kopen ijsje en gaan weer weg’
    PREMIUM
    Overtoerisme

    Bewoners Dubrovnik zijn het zat: ‘Cruisetoe­ris­ten kopen ijsje en gaan weer weg’

    Vakantie is lekker! Toch? Niet altijd. De mooiste stukjes van Europa worden tegenwoordig onder de voet gelopen door drommen toeristen. Deel 2 van deze serie over ‘overtoerisme’. Sinds de stad figureert in tv-serie Game of Thrones, kan het toch al drukke Dubrovnik de drommen toeristen nauwelijks meer aan. De ‘parel van de Adriatische zee’ dreigt zijn status als Unesco Werelderfgoed kwijt te raken en kwam in actie.