Corona raakt reiswereld harder dan welke sector ook: ‘Na tweede mislukte zomer is het klaar’
Reisorganisaties hebben stevig het mes gezet in hun personeelsbestand. Alleen al vorig jaar hebben zij bijna een kwart van de banen geschrapt. En de ontslagrondes gaan nog wel even door, zegt stichting Reiswerk, een samenwerkingsverband van werkgevers en werknemers dat ontwikkelingen op het gebied van werkgelegenheid bijhoudt.
In negen maanden tijd ging het aantal medewerkers in de reissector van bijna 15.000 naar 11.500. Reiswerk spreekt van een ‘kaalslag’ onder het reispersoneel. Voor het onderzoek is alleen gekeken naar het banenverlies bij reisorganisaties. De banen die bijvoorbeeld bij luchtvaartmaatschappijen als KLM verloren zijn gegaan, zijn niet meegerekend.
Ook benadrukken de onderzoekers dat de cijfers lopen tot eind vorig jaar. Het enorme banenverlies bij het deze week failliet verklaarde D-reizen, waar ruim 1100 mensen werken, is dus ook niet meegenomen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal tijdelijke contracten bij reisorganisaties vorig jaar fors is afgenomen. Dat daalde van ruim 4300 naar iets meer dan 2000. Met name jongere medewerkers tot 25 jaar met een tijdelijk contract waren de dupe. Van hen verloor bijna de helft zijn baan.
Nagenoeg alle reisondernemingen zagen zich genoodzaakt om het mes in de organisatie te zetten. Zo zegt 90 procent van de reisondernemingen die tien of meer werknemers in dienst hadden vorig jaar afscheid genomen te hebben van personeel. De instroom van nieuwe medewerkers pakte flink lager uit. Zo daalde het aantal nieuwe medewerkers vorig jaa rmet 55 procent in vergelijking met een jaar eerder.
Faillissement
De ontslagrondes gaan nog wel even door, waarschuwen de onderzoekers. Dit jaar rekent de helft van de bedrijven op een ontslagronde. Bijna een derde van de bedrijven gaat uit van opheffing of faillissement. Volgens Reiswerk is veel werkgelegenheid in stand gehouden door overheidssteun.
Uit CBS-cijfers bleek eerder al dat corona de reiswereld harder heeft geraakt dan welke andere sector ook. De reiskoepel ANVR luidde al meermaals de noodklok over de penibele situatie in de reisbranche en sprak al van een banenverlies van 20 procent.
Zo zei ANVR-topman Frank Oostdam onlangs in een interview: ,,Reisondernemingen liggen al een jaar stil, reisondernemers dreigen kopje onder te gaan en veel van de 15.000 ANVR-reisprofessionals hebben hun baan verloren of dreigen die te verliezen.”
Nu de vooruitzichten onzeker blijven, beloven er spannende maanden aan te breken voor reisbedrijven, denkt Oostdam. Hij verwacht dat de pakketreisaanbieders dit jaar op een omzetverlies van 50 tot 80 procent uitkomen ten opzichte van 2019. ,,Geen enkel bedrijf houdt het een jaar vol zonder inkomsten. Als we een tweede mislukte zomer krijgen, dan is het klaar”, vreest Oostdam.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Groene hotels hebben de toekomst en dit is waarom
Toeristen uit het binnen- en buitenland trekken er graag op uit. Zo merken ook de hotels. Vooral die duurzaam bezig zijn, zijn gewild. -
PREMIUM
Als we straks op vakantie kunnen, zal het vooral dichtbij zijn
Kunnen we deze zomer op vakantie? Wordt een vaccinatiebewijs een voorwaarde om het vliegtuig te pakken? Vijf vragen aan ANVR-directeur Frank Oostdam. -
PREMIUMreistips Berlijn
Heerlijk (na)zomeren in en rondom de Duitse hoofdstad
Deze zomer delen onze correspondenten wekelijks vijf persoonlijke favorieten uit hun land die het omrijden waard zijn. Deze keer deelt Guy Hoeks zijn tip voor Berlijn en omgeving. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
VIDEO
Rechter verklaart D-reizen failliet: ‘Dit is dramatisch’
D-reizen is failliet verklaard door de rechter. Dat heeft de reisorganisatie vanmorgen bekendgemaakt. Door de coronacrisis kwamen er vrijwel geen inkomsten binnen, waardoor het bedrijf in grote financiële problemen kwam.
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
PREMIUMVOUCHERFONDS
Reisbranche nog lang niet uit de zorgen: ‘Met tweede mislukte zomer is het klaar’
De kogel is door de kerk: Brussel heeft ingestemd met de oprichting van een voucherfonds. Is hiermee de reisbranche gered? Krijgen consumenten met vouchers nu eindelijk hun geld terug? En drie andere vragen. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.