Borsten tegen je schouder en een monstervertraging, en dat voor een tientje!

Door het nieuwe EuropaOp reis in Europa vliegen Nederlanders meestal naar het zonnige zuiden. Wij niet. Wij pakken deze zomer de bus naar het oosten. Vandaag deel vier: van Arad naar Sofia.

Quote

Ik woonde in Denemarken. Daar doen mensen de gordijnen dicht. Als je in de stad waar ik woon een probleem hebt, zal iedereen je helpen

De ochtendzon brandt fel op Autogara Pletl, een kaal busstation even ten westen van het Roemeense stadje Arad. Het is half elf. De minibus die ons naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia moet brengen, had al een half uur vertrokken moeten zijn. ,,We wachten op aansluitende bussen”, zegt Marius, die de boel hier coördineert. ,,Wil je koffie?” Een bus uit Boedapest blijkt vertraagd doordat een van de passagiers door de Roemeense grenspolitie in de boeien is geslagen. Hij moest nog zestien maanden brommen.

Ach, genoeg tijd voor een prettig gesprek met Cipri Andreca (26), een langharige Roemeen met skateboard in zijn bagage. Cipri komt uit Baia Mare, in het noordwesten. Hij bouwt skatebanen in Duitsland, waar de lonen veel hoger liggen. Zijn droom: een state-of-the-art skatebaan in zijn thuisstad, waarvoor buitenlanders speciaal naar Baia Mare komen. ,,Dan zien ze dat Roemenië niet alleen maar een shitty country is, maar dat er mensen wonen die hetzelfde zijn als zij.”