Volledig scherm
PREMIUM
‘Unbelievable’ De hele familie wil die stokoude archiefstukken met eigen ogen zien. © Corné Sparidaens

Amerikanen terug naar hun roots met een ‘Dutch tour’ en stroopwafels

ReportageMeer dan honderd jaar geleden emigreerden hun voorouders naar Amerika. Hun achterkleinkinderen komen naar Nederland, op zoek naar de geboortegrond van great-granddad. Reisleider Caspar Naber gaat op roots tour met Dutch-Americans.

Vol verwachting stappen ze op deze prachtige voorjaarsdag in mijn gehuurde bus: de acht nazaten van Albert en Adriana Bel uit het Overijsselse Verlaat en twee aanverwante families van Dutch-Americans. Ze logeren in een Airbnb-boot in Haarlem omdat ze - je zou het Hollands kunnen noemen - de overnachtingsmogelijkheden in Amsterdam te duur vinden. Gisteren bezochten we in Amsterdam This Is Holland - een blik op Nederland in een vliegsimulator - en De Keukenhof in Lisse. Vandaag staat de geboortegrond van hun voorouders op het programma.

  1. Bewoners Dubrovnik zijn het zat: ‘Cruisetoeristen kopen ijsje en gaan weer weg’
    PREMIUM
    Overtoerisme

    Bewoners Dubrovnik zijn het zat: ‘Cruisetoe­ris­ten kopen ijsje en gaan weer weg’

    Vakantie is lekker! Toch? Niet altijd. De mooiste stukjes van Europa worden tegenwoordig onder de voet gelopen door drommen toeristen. Deel 2 van deze serie over ‘overtoerisme’. Sinds de stad figureert in tv-serie Game of Thrones, kan het toch al drukke Dubrovnik de drommen toeristen nauwelijks meer aan. De ‘parel van de Adriatische zee’ dreigt zijn status als Unesco Werelderfgoed kwijt te raken en kwam in actie.