Volledig scherm
handbalcoach frank van ommen in sportcentrum bress © Ron Magielse / Pix4Profs

West-Brabantse handbaltalenten ontwikkelen zich bij Deltalent

BREDA - Handbaltoppers in de dop die écht willen presteren worden door coach Frank van Ommen extra onder handen genomen.

Elke dinsdag- en donderdagmorgen meldt Frank van Ommen zich rond kwart voor zeven bij sporthal De Bress in Breda. Vijf minuten later staan de eerste jonge handballers al te popelen om aan de training van anderhalf uur te beginnen. Trainingen die heel anders zijn dan bij zijn club, Tachos in Waalwijk. "Daar draait het om het team, hier gaat het puur om de persoonlijke ontwikkeling."

Elf handballeerlingen tussen de twaalf en achttien jaar zijn aan de 56-jarige Kaatsheuvelnaar toevertrouwd. Ze zijn afkomstig uit heel West-Brabant, waarbij de oostgrens wordt getrokken bij Tilburg en Loon op Zand.

Onder de vlag van Deltalent krijgen deze beloftevolle jongeren de kans om zich beter te ontwikkelen. Verhuizen naar een zogenaamde LOOT-school hoeft niet, voor onderwijs kunnen ze in hun eigen omgeving blijven.

Deltalent werd drie jaar geleden in het leven geroepen. Toen werd gekozen voor hockey, schaatsen, atletiek en volleybal. In september is handbal eraan toegevoegd.

WK en Rio
Van Ommen: "In december werden de Nederlandse handbalvrouwen tweede op het WK. Dat maakte bij de jeugd veel los, daarop heeft Deltalent geanticipeerd. Met de prachtige wedstrijden die de handbalsters op de Olympische Spelen in Rio hebben laten zien, is de belangstelling voor extra trainingen nog verder toegenomen. Dat zien we vooral terug in Udenhout, daar biedt Handbalschool Brabant jongens en meisjes de kans om nog meer in zichzelf te investeren. Sinds Rio is het in Udenhout een gekkenhuis, we krijgen zoveel aanmeldingen."

Trainen bij de club, meedoen aan Handbalschool Brabant, elke dinsdag- en donderdagmorgen vroeg opstaan om in Breda de vaardigheden nog meer te verbeteren. "Ja, het is heel veel. Sommige jongens en meisjes trainen zes keer per week. Maar dat zijn dan ook de echte talenten."

Om in Breda terecht te komen, ligt de lat wel veel hoger dan in Udenhout, geeft Van Ommen aan. "Bovendien: wil je echt goed worden, dan heb je tienduizend trainingsuren nodig." En ook: "Het gaat er niet zozeer om ze de techniek bij te brengen, die hebben ze al in zich. Het draait om de details. Bijvoorbeeld dat verdedigen alles te maken heeft met voetenwerk. Ook is er veel aandacht voor tactiek en het mentale aspect."

Lees woensdag 5 oktober meer in BN DeStem