Volledig scherm
Dennis Kimetto © commons.wikipedia.org

Wereldrecordhouder als anonieme toeschouwer bij de Singelloop in Breda

BREDA - Zondag snellen de Kenianen weer door Breda. Hun namen zijn onbekend bij het publiek langs de kant. Toch blijven ze populair. „Omdat het fantastisch blijft om hen te zien lopen."


Ook in Kenia zelf kunnen ze er af toe geen touw aan vastknopen. „Hun namen beginnen allemaal met ‘Kip’ en het zijn elke keer weer anderen”, is niet alleen het beeld dat veel Europeanen hebben van het fameuze leger Keniaanse hardlopers. Het enige dat de wereld van al die graatmagere donkere mannen uit de Rift Valley weet, is dat ze vreselijk hard kunnen lopen.

Wereldrecordhouder in Breda
Atletenmanager Gerard van de Veen van Volare Sports heeft zestig merendeels Afrikaanse lopers in zijn stal. „De meeste Keniaanse atleten worden inderdaad niet herkend door het grote publiek”, weet de man uit Voorthuizen. Zelfs wereldrecordhouder Dennis Kimetto (de enige die de marathon onder de 2.03 uur liep) zal zondag anoniem als toeschouwer door Breda wandelen. Hij is voor een blessurebehandeling in Nederland en is gevraagd het startschot te lossen.

Volgens zijn manager Van de Veen maken diverse factoren Kenianen veel minder herkenbaar dan een Usain Bolt of Mo Farah. „Op de eerste plaats is het aantal goede Keniaanse atleten heel erg groot. Daarnaast zijn veel van hen vaak niet lang in beeld omdat ze een relatief korte carrière hebben. Hun plaats wordt snel weer ingenomen door anderen.”

Discipline
​De korte carrières zijn niet altijd een gevolg van de zwaarte en het hoge blessurerisico op de marathon. In een arm land als Kenia breekt ook plotse rijkdom soms hard in op een atletiekloopbaan. „Ik ken verhalen van mannen die na het winnen van een grote marathon vier auto’s kochten of vielen voor de drank. Dan blijkt dat ze onvoldoende discipline hebben om aan de top te blijven.” Discipline, daar draait het volgens Van de Veen allemaal om. „Echte talenten komen vroeg of laat toch wel bovendrijven. De vraag is hoe ze dan verder gaan.”