Volledig scherm
Nico van Hest gaf woensdag voor het laatst training op 't Zand in Alphen © Ad Pertijs

Verraste crosstrainer Nico van Hest massaal uitgezwaaid

ALPHEN - Het liefst had Nico van Hest er na 35 jaar in alle stilte een punt achter willen zetten. Dat was echter niet de manier waarop renners, trainers en de trouwe schare hangouderen afscheid wilden nemen van de man die de wekelijkse cyclocrosstraining op 't Zand in Alphen tot een landelijk bekend fenomeen heeft gemaakt. Ze kwamen woensdagmiddag massaal opdagen bij de laatste training van het seizoen. Het verraste Van Hest compleet. ,,Omdat het seizoen voor velen al is afgelopen, had ik gerekend op 15 renners en wat vaste toeschouwers. Niet dit", zei hij wijzend op de grote groep mensen die naar 't Zand waren gekomen.

Onder hen ook een aantal oud-gedienden. Mannen van het eerste uur zoals Henk Baars, Frank van Bakel en Huub Kools. ,,Met Henk Baars is het allemaal begonnen", weet Van Hest. Wanneer? ,,Dat weet ik dan weer niet." Baars weet het wel. ,,Het moet in 1982 zijn geweest."

Omdat Van Hest zelf van geen poespas bij zijn afscheid wilde weten, hadden zijn opvolgers Gerben de Knegt, Richard Groenendaal en Camiel van den Bergh in alle geniep een feestprogramma in elkaar gestoken. Ze hadden er voor gezorgd dat alleen Van Hest de gehele training van twee uur voor zijn rekening nam. Dat stelde hen in de gelegenheid om enkele verrassingen voor te bereiden. Zo voegden zich na een uurtje bij een groepje oud-renners en de kleinkinderen van Van Hest.

Voor Nico van Hest was het geen reden om in de remmen te knijpen. ,,Eerst de training afmaken", riep hij in het voorbijrijden naar zijn 'special guests' toe. ,,Ja, sorry, maar ik heb gewoon gedaan wat er op het programma stond. Vandaag was dat onder meer traienen voor de start van de cross van Oostmalle. ,,Ach, we kennen je toch", zei Henk Baars nadat Van Hest om vier uur eindelijk in de remmen kneep en zich alle aandacht liet welgevallen.

Na het uitdelen van Bossche Bollen en appelflappen voor alle aanwezige renners en toeschouwers, verraste Gerben de Knegt zijn voormalige trainer met het aanbieden van een nieuwe 29'er mountainbike. ,,Dit had ik dertig jaar eerder moeten weten", riep Van Hest verrukt na een eerste trainingsrondje.

Hoe springlevend de trainingen van Van Hest nog altijd zijn bewijst het feit dat vooral de jeugd gisteren massaal kwam opdagen. Onder hen Lars van der Haar en beloften-wereldkampioen Joris Nieuwenhuis.

Maar ook de hangouderen waren in groten getale aanwezig rond de zwemplas. Velen van hen bezoeken al tientallen jaren iedere woensdagmiddag trouw de crosstraining. Voor enkele was het afscheid daarom een emotioneel afscheid. ,,Hier verandert er niks", stelde Van Hest hen gerust. ,,Ik kan met een gerust hart stoppen omdat ik weet dat ik goede opvolgers heb."

Volledig scherm
Nico van Hest legt het nog een keer uit. 'Iedereen begrepen?' © Ad Pertijs