Volledig scherm
Joris van Gool en Taymir Burnet tijdens de wissel op de 4x100 meter estafette op de wereldkampioenschappen Atletiek. © ANP

Van Gool neemt het op tegen Hassan in strijd om titel Atleet van het Jaar

Joris van Gool is één van de twaalf voorgedragen kandidaten voor de titel Atleet van het Jaar. De sprinter uit Rijen hoopt in ieder geval op de shortlist van zes te komen. ,,Uiteindelijk zal de jury wel inzien dat de prestaties van Sifan Hassan iets hoger moeten worden ingeschat.”

Het jaarlijkse Atletiekgala liet Joris van Gool tot nu toe steeds aan zich voorbijgaan. ,,Ik ga daar pas heen als er voor mij iets te winnen valt, heb ik altijd gezegd. Dus wie weet ben ik er dit jaar wel van de partij”, zegt de 21-jarige sprinter uit Rijen nu hij voor de eerste keer in zijn carrière in de race is voor de uitverkiezing van Atleet van het Jaar.

Daarbij neemt hij het onder meer op tegen Sifan Hassan, Dafne Schippers, Nadine Visser en Abdi Nageeye. Samen staan ze op een lijst van twaalf genomineerden. Die wordt op 1 december teruggebracht tot een shortlist van zes. ,,Het zou mooi zijn dat ik die laatste zes haal”,, zegt de man die afgelopen jaar twee keer brons won op een EK. Eén op de 60 meter indoor, de tweede op de 100 meter tijdens de EK onder 23 jaar. ,,Als dat het geval is, ga ik op 12 december zeker naar het Atletiekgala.”

Welke zes doorgaan naar de ‘finale’ wordt beslist door het ‘publiek’. Online kan er gestemd worden op zijn of haar favoriete atleet. Vervolgens beslist een vakjury wie er aan de haal gaat met de titel. ,,Mocht ik de top zes halen ga ik er wel vanuit dat die jury inziet dat de prestaties van Sifan Hassan hoger ingeschat moeten worden dan die van mij”, zegt Van Gool met een vette knipoog. Om de top-6 te halen is Van Gool wel een kleine verkiezingscampagne begonnen. Zo kunnen fans op zijn Facebookpagina tot 1 december meehelpen om hem naar het Atletiekgala te sturen.

De twaalf genomineerden voor de titel Atleet van het Jaar:

Sifan Hassan, Dafne Schippers, Joris van Gool, Nadine Visser, Abdi Nageeye, Lisanne de Witte, Ronald Hertog, Ranki Oberoi, Marlène van Gansewinkel, Kimberley Alkemade , Tony van Diepen en Nienke Timmer.