Volledig scherm
Wielerploegleider Arthur van Dongen van Giant-Alpecin met zijn hockeyende dochters Lotte en Floor. © Edwin Wiekens/Pix4Profs

Topsportfamilie Van Dongen: 'De aard van het beestje'

BREDA - Wielerliefhebbers kennen de familie Van Dongen als toonaangevend geslacht binnen het West-Brabantse cyclisme. Drie generaties van de Dongense familie zijn actief in de wielersport, maar er zijn twee vreemde eenden in de bijt: Floor en Lotte, dochters van Giant-Alpecin-ploegleider Arthur kozen voor het hockey.

Geen verkeerde stap: het duo debuteerde dit seizoen op het hoogste niveau: de hoofdklasse. "Onze moeder heeft vroeger gehockeyd bij Push, maar deze sport hebben we echt zelf gekozen”, aldus Floor (19), de oudste zus.

Fanatisme
"Mooi om hun fanatisme en motivatie te zien”, zegt de trotse vader Arthur, die ook pas vorig jaar als ploegleider bij Giant zijn debuut op het hoogste wielerniveau maakte. "Inhoudelijk en technisch weet ik niet zoveel van hockey, maar die passie en gedrevenheid is universeel. Daar geniet ik van. En wanneer ik kan, ga ik kijken.”

Floor en Lotte (17), die bij hun moeder in Breda wonen, mogen dan een andere sport beoefenen dan hun vader, de overgave waarmee zij dat doen is vergelijkbaar. "De aard van het beestje, geloof ik”, lacht Arthur. Floor beaamt: "Vooral in de dingen die we naast het veld doen en laten: extra naar de sportschool gaan, feestjes laten schieten. Zulke dingen hebben we van onze vader.”

Samen bij MOP
Vlak voor het rampzalige hoofdklasseseizoen ‘15/’16 van Push vertrok Floor naar het Belgische Dragons en speelde daar een volledig seizoen op het hoogste niveau in het eerste team. Dat viel ook in Nederland op en MOP uit Vught, waar oud-Push-coach Karel Alferink de scepter zwaait, vroeg Floor deze zomer bij hen in de hoofdklasse te komen spelen.

MOP lonkte ook naar Lotte. Die twijfelde even of de stap van de jeugd van Push naar de hoofdklasse misschien niet wat groot zou zijn, maar was ambitieus genoeg om de stap te wagen. "Het gaat tot nu toe best aardig en ik heb al veel minuten kunnen maken. Dat ik samen met Floor in een team zou uitkomen, heeft niet echt meegespeeld in mijn beslissing, maar het is wel leuk natuurlijk.”

Levenslessen
Floor is na amper een half jaar al niet meer weg te denken uit het team van MOP en ook Lotte timmert stevig aan de weg. Vader Arthur voltooide dit seizoen met de Ronde van Spanje zijn eerste grote ronde als ploegleider. Hij besluit: "Die drive van binnenuit bij hen is zo mooi om terug te zien. Ze beseffen het nu nog niet, maar dit zijn zulke belangrijke levenslessen voor ze. Ook buiten de sport hebben ze hier profijt van.”