Roy Meyer
Volledig scherm
Roy Meyer © AFP

Topjudoka Roy Meyer traint gewoon door… op Curaçao

In het krachthonk op zijn vakantieadres op Curaçao werkt topjudoka Roy Meyer zich al dagenlang in het zweet. Terwijl zijn collega-sporters in Nederland nergens meer terecht kunnen, pakt Meyers korte vakantie naar de Antillen voor hem goed uit. ,,Ik heb hier eigenlijk grappig genoeg een betere trainingsomgeving dan in Nederland. Ik kan nog gewoon mijn volledige krachttrainingsprogramma doen in de gym.”

Meyer kreeg vorige week dinsdagavond te horen dat de Grand Slam in het Russische Jekaterinenburg werd geschrapt. ,,Ik was met één van mijn laatste trainingen bezig richting Rusland toen het nieuws bekend werd, drie dagen voordat de Grand Slam zou beginnen. Mijn trainer adviseerde mij om er even tussenuit te gaan nu het nog kon voor de Olympische Spelen. Ik heb meteen een last minute geboekt naar Curaçao. Lekker even weg met mijn gezin, we hadden één van de laatste vluchten. Eind van de week kom ik weer terug naar Nederland”, laat Meyer telefonisch weten.

De topjudoka uit Breda - die samen met Henk Grol is verwikkeld in een spannende strijd om één olympisch ticket voor Tokio – wacht net als veel collega’s een onzekere tijd. ,,Het EK judo dat gepland stond voor begin mei in Praag ligt er ook al uit. Het zijn veel veranderingen allemaal, we gaan het zien hoe het allemaal loopt. Het is nog te vroeg om te zeggen of mijn voorbereiding voor de Spelen in de war wordt geschopt. Er is nog genoeg tijd om me voor te bereiden, daar maak ik me totaal niet druk om.”

Beste zwaargewicht

Ondanks alle hindernissen wil Meyer – ook als hij straks weer terug is in Nederland – proberen om zo goed mogelijk te blijven trainen. Hoe en waar weet hij nog niet. ,,Ik wil niets aan het toeval overlaten”, benadrukt Meyer. ,,Ik wil dat buiten kijf staat dat ik straks als beste zwaargewicht meedoe en de grootste kans heb op eremetaal. Ik doe al het mogelijke om te trainen, op welke locatie dan ook. Maar het lijkt erop dat alle mogelijkheden langzaam maar zeker beperkter worden. Ook ik zit daarmee een beetje in onzekerheid. Ik zal goed moeten overleggen met mijn trainers hoe ik aangepast kan trainen en waar ik voordeel uit kan halen. Acceptatie en flexibiliteit zijn de enige manieren om hiermee om te gaan.”