Volledig scherm
Het kampioensteam van The Flying Shuttle. Vlnr: Onno Quik, Berco van der Zanden, Martine Buijk, Rick Geers en Mendy Ipenburg

The Flying Shuttle kampioen: Terug naar eerste divisie

HALSTEREN - De badmintonners van The Flying Shuttle uit Bergen op Zoom degradeerden vorig seizoen uit de eerste divisie. Nu is TFS'57 1 kampioen geworden in de tweede divisie en promoveert dus meteen naar het niveau waar het team van hoofdcoach Roel Van Heuckelom in de landelijke competitie thuishoort.

Was TFS'57 een jaar of vijf geleden nog actief in de eredivisie, nu is de vereniging blij met terugkeer naar de eerste divisie. Al komt er wel het een en ander bij kijken. Zo zal de vereniging zelf voor lijnrechters moeten gaan zorgen op wedstrijdlocatie de Kannebuis. Ervaren speler Onno Quik kijkt terug op een prima seizoen: "Ondanks dat we nogal wisselden met spelers hebben we goed gedraaid. Halverwege de competitie stonden we nog tweede achter Conquesto uit Zoetermeer, dat lang leidde."

Halsterenaar Quik zal zelf niet als vaste speler bij het eerste team blijven uitkomen en dat geldt ook voor Bergenaar Rick Geers. Geers verhuist naar Breda vanwege nieuwe uitdagingen op het gebied van werk: "Daar komt bij dat na zes jaar spelen in het eerste de motivatie weg is. Ik kijk terug op een mooie tijd bij TFS'57. Begonnen in Halsteren bij Olympus '69 stapte ik vijftien jaar geleden als jeugdlid over. Bij TFS heb ik altijd in een leuk team gespeeld."

Berco van der Zanden uit Eindhoven kwam vaak met Geers uit in dubbel. Leraar Quik is intussen vader van een dochtertje en ziet er tegenop nog meer hele zondagen van huis te zijn en daarnaast wekelijks een paar keer te trainen. Hoofdtrainer Van Heuckelom uit het Vlaamse Kapellen en coach William van der Maas lieten vanaf halverwege het seizoen extra oefenen op dubbeltraining en dubbeltactiek. "Het heeft even geduurd maar door hier negentig procent op in te zetten oogstten we succes. Voeg daarbij een goede mix van ervaren én jonge enthousiaste spelers. Onze ambitie was na degradatie meteen weer te presteren op hoger niveau. Gelukkig zijn ernstige blessures ons bespaard gebleven. Badminton blijft een intensieve sport."

Bij de trainingen in sportcentrum De Karmel wordt vooral gewerkt aan techniek, loopbeweging, slagtechniek en schijnbewegingen. "Aan conditietraining doen we niet, daar moeten de spelers zelf voor zorgen", vervolgt Van Heuckelom, die zich gaat beraden over de samenstelling van het eerste team. Vrouwen Martine Buijk en Mandy Ipenburg gaan hier opnieuw deel van uit maken. Roosendaalse Buijk heeft er in ieder geval heel veel zin in: "In de eerste divisie voor handhaving gaan zou mooi zijn." Ipenburg uit Hoogerheide hoopt op 'een leuk team dat lekker meedraait en niet degradeert'.