Volledig scherm

Sven van Merode stijgt tot grote hoogte (video)

ATLETIEK - Sven van Merode (16) uit Etten-Leur werd zaterdag als B-junior vierde tussen de volwassenen op het NK hoogspringen voor senioren in Amsterdam. Het talent van AV Spado uit Bergen op Zoom sprong met 2.10 meter tevens een 22 jaar oud nationaal jeugdrecord uit de boeken in het Olympisch Stadion.


Van Merode sprong zaterdag een centimeter hoger dan de oude topprestaties van Joep Elebaas (Sparta) en Wilbert Pennings (Attila), die respectievelijk in 1977 en 1992 als B-junior tot 2.09 kwamen. „Leuk”, omschrijft Van Merode broodnuchter zijn gevoel. „Bij mijn aanloop stonden veel mensen te klappen. Dat geeft echt een kick, en helemaal als het dan ook nog lukt."

Op het NK kwamen alleen Jan Peter Larsen en Douwe Amels met 2.16 hoger, nummer drie Dave Brandhoff haalde ook 2.10, maar met minder pogingen, en pakte dus brons. „Zij zijn alle drie minstens zeven jaar ouder dan ik. Ze feliciteerden me en zeiden dat ze zo hoog nooit kwamen toen ze nog zo jong waren.”

Van Merode, overgestapt van Achilles in Etten-Leur naar Spado, traint vijf dagen in de week, onder meer ook in het regionaal atletiekcentrum in Best. Eind juni pakte hij ook al goud op het NK junioren bij AV Sprint in Breda.

Komend schooljaar doet Van Merode eindexamen havo aan de KSE in Etten-Leur. "Mijn opleiding is belangrijker, maar ik wil wel het maximale uit mijn atletiekcarrière halen. Tot nu toe kan ik het goed combineren.”

Dinsdag een uitgebreid interview met Sven van Merode in BN DeStem.

Hoogspringer Sven van Merode springt 2.10m op de NK