De fans volgen thuis in hun supporterscafé Huis ten Bos vooral aandachtig het WK veldrijden, waarop hun held Ryan Kamp de titel pakt.
Volledig scherm
De fans volgen thuis in hun supporterscafé Huis ten Bos vooral aandachtig het WK veldrijden, waarop hun held Ryan Kamp de titel pakt. © Ad Pertijs

Supportersclub Kamp viert feest: ‘Onwerkelijk om Ryan wereldkampioen te zien worden’

WK veldrijdenDe supporters van Ryan Kamp zagen zaterdagmiddag in Tapperij Huis ten Bos hun held wereldkampioen veldrijden bij de beloften worden. ,,Het is wel zuur dat ik nu niet daar ben, maar hier”, verzucht bestuurslid Ronald Krijnen als een half uurtje na de finish de ergste emoties een beetje zijn gezakt. ,,Volgend jaar in Oostende gaan we zeker weer met zijn allen.”

De vraag is dan alleen met hoeveel bussen. De supportersclub van de 19-jarige Ryan Kamp zal na zaterdag groeien, voelt Krijnen op zijn klompen aan. ,,Maar wij zijn zeker geen successupporters”, verzekert hij. Frank Kamp, oom en peetvader van de kampioen, kan dat alleen maar beamen. ,,We volgden hem al toen hij nog maar een klein manneke was. Daarom is het zo onwerkelijk hem wereldkampioen te zien worden.”

Het verklaart volgens hem ook dat het café aan de Markt in Geertruidenberg eerder stil werd van de titel dan dat het uit zijn dak ging. Zo’n vijftig mannen en vrouwen waren tegen 13.00 uur aangeschoven voor de televisie in hun supporterscafé. Vanaf het moment dat het startschot klonk in Zwitserland, volgden ze vooral aandachtig het koersverloop. Ze zagen hoe hun held vanaf het begin vooral mee koerste. Als na de eerste twee ronden de cross in een eerste plooi valt en Kamp nog altijd deel uitmaakt van een kopgroep van vijf, klinkt er geroezemoes. De fans wikken de kansen.

Vanaf het moment dat hun tiener de aanval kiest, klinkt er links en rechts een aanmoedigende kreet. ‘Kom op Ryan.’ Bij een tweede demarrage laat hij iedereen achter zich. De spanning stijgt in Huis ten Bos. In stilte wordt gebeden om de goede afloop. Als die er komt, wordt de overwinning blij begroet met applaus.

Maar daar blijft het qua vreugde-uitbarsting ook wel bij. Beduusd als men is. ,,Ik denk dat het tijdens de huldiging hier wel anders zal zijn”, verwacht oom Frank, die in zijn neef een mix ziet van de taaiheid van papa William en de rust van mama Carola. ,,Het is nu nog niet te bevatten”, vult Ronald Krijnen aan. ,,Ik sta ook regelmatig bij Willem II op de tribune, en ik moet zeggen dat ik een voetbalwedstrijd veel uitbundiger beleef dan hier het WK van Ryan.”

Wanneer en waar de huldiging plaatsvindt, is volgens Krijnen nog niet bekend. In Geertruidenberg of Raamsdonksveer? ,,Dat maakt ons niet uit.” Ryan Kamp verbroedert de beide gemeenschappen, verzekeren de fans van de wereldkampioen. ,,Wij vormen een actieve supportersclub. Ook naar buiten toe. Dan zie je dat daar wielerfans uit de hele streek op afkomen. Zoveel grote talenten hebben we immers niet meer in de regio.”

In de slotronde zijn de supporters zeker van hun zaak en worden de regenboogsokken alvast boven tafel gehaald.
Volledig scherm
In de slotronde zijn de supporters zeker van hun zaak en worden de regenboogsokken alvast boven tafel gehaald. © Ad Pertijs