Volledig scherm
Tessa ter Sluis regelde met haar teamgenoten bij Oranje zelf de financiering om mee te kunnen doen aan het WK squash voor landenteams in Parijs. De Willebrordse international traint in Breda, Den Haag, Hoofddorp en Amsterdam. foto Gerard van Offeren/Pix4Profs

Squashinternational Tessa ter Sluis uit Sint Willebrord klaar voor het WK

SINT WILLEBRORD - Tessa ter Sluis uit Sint Willebrord speelt vanaf zondag met Oranje op het WK squash voor landenteams. Ze vertelt over haar bijzondere 'Road to Paris'. En blikt alvast vooruit naar haar verdere carrière.

In de aanloop naar het WK squash voor landenteams in Parijs, van 27 november tot en met 3 december, hebben de Oranjevrouwen al een topprestatie geleverd. Bij gebrek aan financiële middelen bij de bond, besloten de speelsters om zelf een unieke crowdfunding actie te starten. Ze wilden naar Parijs, hoe dan ook. Het lukte.

Ervaring
Achteraf gezien is het een mooie ervaring, zegt de 21-jarige Tessa ter Sluis uit Sint Willebrord. "Meer mensen dan ooit weten nu wat we aan het doen zijn. Onze naamsbekendheid als vrouwenteam is toegenomen. We hopen dat het een impuls geeft aan jonge meiden om zelf fanatiek te gaan trainen."

Natuurlijk was het een domper toen de squashbond na de derde plaats op het Europees kampioenschap in Polen besloot om de hand op de knip te houden. De teleurstelling bij de nummer 114 van de wereldranglijst was groot. Niet naar het WK? Ze kon het zich niet voorstellen. "Alle keuzes in mijn leven hebben met squash te maken."

Geld ingezameld

Samen met Natalie Grinham, Sanne Veldkamp en de andere leden van het team besloot Ter Sluis haar nek uit te steken. Op een Oranje Fandag in Hoofddorp werd geld ingezameld, een professioneel gemaakt filmpje werd gelanceerd en breed gedeeld op sociale media, er kwam een eigen Facebook-pagina over hun Road to Paris, de hele squashgemeenschap in het land werd gemobiliseerd.

Het resultaat overtrof de verwachtingen: zelfs voor het verblijf van een eigen fysiotherapeut en een reservespeelster op het WK in Frankrijk werden voldoende fondsen gevonden.

Vreemd genoeg liet de bond tijdens het traject niets van zich horen. Ook naderhand bleef het stil, zegt Ter Sluis. "Zelfs geen felicitatie kon er af."

Mijlpaal

Voor Ter Sluis is het bereiken van het WK voor landenteams een mijlpaal. Als junior heeft ze al aan alle grote titeltoernooien deelgenomen. Bij de senioren speelde ze een kwalificatie in het individuele WK in Rotterdam. Na het EK voor landen in Polen maakt ze nu de trilogie compleet. "Supervet."

Ter Sluis maakte dit seizoen de nodige progressie met een halve finale in een 5000 dollar toernooi in de Oekraïne als voorlopig hoogtepunt. Komende zomer hoopt ze af te studeren aan de Johan Cruyff Academy in Tilburg. Ze volgt de opleiding Speco, (Sport, Economie en Communicatie, gefocust op marketing en management).

Ter Sluis heeft competitieverplichtingen in drie landen. Behalve bij Victoria in Rotterdam speelt ze voor Squash Point in het Vlaamse Geel en soms reist ze af naar Italië. "Het is veel investeren in jezelf en hopen dat je ooit wordt beloond."

Voor haar ontwikkeling is deelname aan het WK in Parijs van onschatbare waarde. "Ik ga nu de absolute toppers tegen komen. Dat zijn speelsters die ik op mijn niveau in de World Tour niet ontmoet. Zij spelen in een ander circuit, voor hogere prijzengelden. Ervaring opdoen wint het daarom nu nog even van de prestatie."

Zware opgave

De Oranjevrouwen staan voor een zware opgave in de Franse hoofdstad, in een poule met het als zesde geplaatste Australië en nummer zeven Maleisië. Oranje wordt als nummer elf ingeschaald. Alleen Oostenrijk (16) lijkt op voorhand te pakken. "We zullen het beste in onszelf omhoog moeten halen als we voor een stunt willen zorgen."

Na Parijs reist Ter Sluis onmiddellijk door naar Clermont-Ferrand voor een 10.000 dollar toernooi. Ze heeft de organisatie al laten weten dat ze komt en gevraagd voor een slaapplek bij locals te zorgen. Na de Road tot Paris is dat maar een peulenschil.

"We zijn gewend om zelf veel dingen te regelen."