Volledig scherm
Senne Knaven (links) samen met haar jongere zusje Mirre. © Ad Pertijs

Senne Knaven debutante in Nederlandse selectie EK-veldrijden; bondscoach De Knegt laat Godrie thuis

Senne Knaven is door bondscoach Gerben de Knegt opgenomen in de Nederlandse juniorenselectie voor het EK-veldrijden dat komend weekeinde wordt gereden in het Italiaanse Silvelle. Het is de eerste keer dat de 16-jarige dochter van Servais Knaven en Nastascha den Ouden is opgeroepen voor Oranje. 

Moeder Natascha won in de jaren negentig diverse nationale titels in het veld. ,,Een EK heb ik echter nooit gereden. Omdat dat er niet was.” Sterker nog, in Silvelle wordt voor het eerst een Europese titelstrijd voor junior-vrouwen gereden.   

De in Meerle wonende Senne Knaven is één van de elf Brabanders die zondag in actie komen op het EK. Uiteraard is Mathieu van der Poel er de blikvanger binnen de vaderlandse ploeg.  Bij de vrouwen gaat Yara Kastelijn uit Neerkant voor een medaille. Ryan Kamp uit Raamsdonksveer moet bij de beloften in staat zijn hoog te eindigen.  

De Knegt gaat er van uit dat Nederland in ieder categorie een kans heeft om te scoren.  Bij de vrouwen moet hij voorlopig nog doen zonder Marianne Vos en Lucinda Brand. De medailles zullen daarom uit vuur gehaald moeten worden door Kastelijn en Annemarie Worst. 

In de categorie van beloften is Ceylin del Carmen Alvarado na haar winst in Ruddervoorde de topfavoriete. Wereldkampioene Inge van der Heijden is ook van de partij op het EK, maar de vrouw uit Schaijk lijkt nog niet de vorm te hebben om in Italië mee te doen voor de hoofdprijzen. Aniek van Alphen uit Hapert moet er in staat zijn in de top-10 te eindigen. 

Stan Godrie en Sieben Wouters (beiden uit Zundert) zijn niet opgenomen in de EK-selectie. Voor Wouters is dat geen verrassing. Hij is herstellende van een schouderblessure en hoopt over twee weken weer te kunnen crossen. Voor Godrie is een bittere teleurstelling dat niet is geselecteerd. ,,De laatste twee weken gaat het weer lekker. Ik dacht dat wat ik zondag in Ruddervoorde heb laten zien (20ste plek) genoeg was. Niet dus. Volgens de bondscoach heb ik vorig jaar kansen genoeg gehad en zijn die kansen voor mij nu op. Dat is zuur.”

Nederlandse selectie voor EK veldrijden (10 november in Silvelle)

Mannen elite: Mathieu van der Poel, Corné van Kessel, Lars van der Haar,  Joris Nieuwenhuis, David van der Poel. 

Vrouwen elite: Annemarie Worst, Yara Kastelijn, Maud Kapthijns,  Geerte Hoeke, Sophie de Boer.

Mannen beloften (onder 23): Ryan Kamp,  Tim van Dijke, Kyle Achterberg,  Pim Ronhaar, Luke Verburg.

Vrouwen beloften (onder 23):  Ceylin del Carmen Alvarado, Inge van der Heijden, Manon Bakker, Aniek van Alphen.

Mannen junioren: Hugo Kars, Tibor del Grosso, Danny van Lierop, Joost Brinkman,  Bailey Groenendaal, Salvador Alvarado, Levi van Hoften. 

Vrouwen junioren: Shirin van Anrooij,  Puck Pieterse, Isa Nomden, Sofie van Rooijen, Senne Knaven, Ilse Pluimers.